Actualitate

VIDEO /// Cum vânau oamenii de Neandertal?

Un grup de atleți aruncători de suliță i-a ajutat pe cercetători să dovedească faptul că strămoșii dispăruți ai oamenilor moderni erau vânători mult mai eficienți decât s-a crezut până acum. Anterior, experții au presupus că sulițele de lemn ale neandertalienilor nu puteau fi aruncate la o distanță semnificativă, însă noul studiu dovedește că această opinie este greșită, relatează Agerpres.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au realizat niște replici ale ”sulițelor din Schoningen” (foto sus), cele mai vechi arme din istoria omenirii, descoperite până în prezent. Aceste sulițe din lemn, descoperite în localitatea germană Schoningen, în anii ‘90, au o vechime de 300.000 de ani și au fost realizate de oamenii de Neandertal.

Pentru acest studiu au fost realizate două replici realizate din molid norvegian, una cântărind 760 de grame, iar cea de a doua 800 de grame. Greutatea i-a făcut pe cercetători să creadă inițial că nu puteau fi aruncate cu o viteză mare. Însă, cei șase atleți aruncători de suliță recrutați pentru acest experiment au putut să lovească ținte aflate la o depărtare de 20 de metri (video jos). În plus, sulițele au lovit țintele cu suficient de multă forță pentru a putea provoca răni mortale.

"Studiul este important deoarece se adaugă unui ansamblu din ce în ce mai mare de dovezi conform cărora neandertalienii erau pricepuți din punct de vedere tehnologic și aveau abilitatea de a prinde vânat mare printr-o varietate de strategii de vânătoare, nu doar prin abordări riscante, de la mică distanță", a explicat Annemieke Milks, cercetător principal la Institutul de Arheologie al University College London.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *