Cultură

Victoria Cozmolici: „Îmi place să-mi văd visele în culori”

Din 2011 este membru-stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 2013 – membru-titular al UAP. Începând cu 2008, a participat la mai multe expoziții reprezentative de grup: „Saloanele Moldovei”, „Saloanele de primăvară”, „Autumnala”, „Eminesciana”, Bienala Internațională de pictură, „Noi, Tineretul Creator”, Chișinău, Centrul Expozițional „C. Brâncuși”. De asemenea, a organizat și câteva expoziții personale. Are lucrări în colecții particulare din Austria, Grecia, Suedia, România, Germania și R. Moldova.

Victoria Cozmolici este un nume care deja a reușit să se afirme în arta plastică de la noi. Lucrările ei sunt urmărite cu interes pe mai multe site-uri de către admiratorii de artă modernă de la noi și de peste hotare. În 2011 ocupă locul II la Expoziția-concurs „Noi, Tineretul Creator”, organizată la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” al UAP. Tot în același an, devine laureată a premiului onorific „Clipa de Aur” al Asociației Culturale „Andromeda”.

„Dragostea față de pictură mi s-a transmis de la mama. Ea și-a făcut studiile la Sankt Petersburg unde vizita des muzeele de artă de acolo. Îmi place să-mi văd visele în culori. De obicei, picturile mele sunt pline de explozii de culori și de emoții. Realizez și compoziții figurante. În picturile mele predomină figura femeiască. Pictez chipuri de femei: enigmatice, gânditoare, visătoare, feminine, cochete… Îmi place să fac și peisaje, naturi statice cu flori, însă ele nu-s copiate din natură, dar le redau așa cum sunt în imaginația mea. De asemenea, am pictat și orașul vechi și vreau să organizez o expoziție cu aceste lucrări”, afirmă Victoria Cozmolici.

Din 2002 până în 2012, pictorița a avut mai multe expoziții personale: la Alianța Franceză din Moldova, la Cofe House, Centrul Expozițional „C. Brâncuși” și la Galeria de artă „Artium” din Chișinău. Preferă să participe la taberele de creație de la noi și de dincolo de Prut, unde lucrează cu plăcere și care îi aduc o satisfacție deosebită. În 2012, de exemplu, ea a fost organizatoarea taberei de creație din orașul Pancevo, Serbia.

Întrebată la ce lucrează în prezent, ea ne-a spus că se pregătește pentru expoziția cu genericul „Vise în culori”, care, pe 10 mai, va avea loc la Alba-Iulia, apoi la Râmnicu-Vâlcea. „Expoziția cuprinde 35 de lucrări. Pe 5 aprilie, voi participa la expoziția organizată de Clubul Internațional al Femeilor „Noaptea artelor”, la care participă soțiile ambasadorilor acreditați la Chișinău, iar pe 30 mai – la Bienala Internațională de Artă Plastică. La aceasta din urmă iau parte din 2009. Atunci, o lucrare din creația mea a fost procurată de către omul de afaceri Ion Sturza. Cu toate că anterior am fost angajată, în prezent sunt liberă profesionistă, ceea ce-mi redă libertatea de a crea. Desigur, nu trăiesc din pictură, deoarece tablourile la noi nu se vând ca pâinea cea caldă. Soțul meu lucrează. Mă bucur să am toată susținerea din partea familiei mele”, ne-a mai spus Victoria Cozmolici. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *