Cultură

Viata Noastra – ziarul care a salvat viata unui deputat in Sfatul Tarii

Acest ziar nu figureaza in niciun dictionar al presei nationale, exemplarele aparute nu sunt depozitate in nicio biblioteca sau fond special de la noi. Asadar, este o raritate bibliografica.Nu cunoastem ce l-a determinat pe Nicolae Bivol, fost deputat in Sfatul ?arii, fost primar al mun.

Chisinau, sa editeze acest ziar (de-ar fi stiut cat o sa-l ajute). Se intampla aceasta in anul 1935 (de fapt, el editase anterior alte doua publicatii periodice). Totodata, poate ca „Viata Noastra” ar fi ramas in anonimat, daca nu as fi studiat dosarul penal intentat lui Nicolae Bivol in vara anului 1940 de NKVD, pastrat la SIS, acolo unde am gasit si un exemplar al acestui ziar.
Cateva informatii privind directorul „Vietii Noastre” Nicolae Bivol (n. 01.VI.1882, com. Ialoveni, jud. Chisinau, in familia preotului Petru Bivol – †?). Studii la Seminarul Teologic din Chisinau, pe care-l absolva in anul 1902, avandu-l in calitate de coleg de promotie pe Teodor Neaga, si el viitor deputat in Sfatul ?arii. Urmeaza apoi Universitatea din Dopart, ulterior devenind profesor de gimnaziu la Chisinau. In timpul Primului Razboi Mondial cade in prizonierat la nemti, intorcandu-se in Basarabia in anul 1918.
 

Obtine mandatul de deputat in Sfatul ?arii la 25 noiembrie 1918, fiind printre deputatii care a votat Declaratia din 27 noiembrie 1918 prin care s-a renuntat la conditiile de Unire a Basarabiei cu Romania instituite la 27 martie 1918.
Intre 1922 si 1925 este membru al partidului national liberal, fiind, intre 1924 si 1925, noua luni, primar al or. Chisinau. Desfasoara activitate de antreprenor, detinand un timp o fabrica de tabacarie (1922-1926), apoi un bazin de inot (din 1938).
La 28 iunie 1940 ramane in Basarabia, este arestat de NKVD la 3 august acelasi an, incriminandu-i-se art. 54/13 al Codului Penal al RSS Ucrainene – lupta activa impotriva clasei muncitoare si a activitatii revolutionare.
 

Nori negri se adunasera deasupra lui N. Bivol. Insa, in cadrul cercetarilor, pe neasteptate, cativa dintre muncitorii de la bazin si subalternii lui de la primarie depun marturii favorabile lui Nicolae Bivol: a achitat salariile la timp, le citea uneori ziare, inclusiv sovietice, se purta omeneste cu ei, unora le-a mai dat si bani suplimentar. Amintesc si despre editarea ziarului „Viata Noastra”, calificandu-l drept un ziar de stanga si antifascist. Favorabil aparea si declaratia lui Bivol ca in anul 1938 a aderat la Blocul democratic, semnand un manifest democratic.
La 9 noiembrie 1940 ancheta preliminara este terminata, dosarul inaintat la Moscova pentru examinare in cadrul consfatuirii speciale (renumitei troici) si aplicarea pedepsei (asadar, fara a se tine cont de depozitiile martorilor). Procurorului URSS i-au placut marturiile depuse, probabil si caracterul ziarului, caci la 11 februarie 1941 returneaza dosarul la Chisinau, dispunand verificarea unor date, iar la 5 aprilie 1941 anchetatorul, avand deja indicatiile celor de la Moscova, dispune clasarea dosarului. Nicolae Bivol este eliberat din inchisoare, lui i se restituie bunurile ridicate la arest. Un caz cu totul fericit. Mentionam ca doar cativa deputati in Sfatul ?arii capturati de NKVD au supravietuit. Alte date referitoare la viata de mai departe a lui Nicolae Bivol nu se cunosc.
Cateva informatii privind „Viata Noastra”. A vazut lumina tiparului in anul 1935, timp de doua luni, fiind editate opt numere. Are dimensiunile putin mai mari a actualei foi A3. Exemplarul la care ne referim noi este cu nr. 6, editat fiind duminica, 6 octombrie 1935 (asadar, avea sa mai apara doua numere), mentiona ca are sase pagini (numerotarea arata ca erau totusi patru) si costa doi lei. Redactia si Administratia ziarului se aflau pe str. Regina Maria nr. 29, or. Chisinau. Se specifica ca apare saptamanal.
 

Dupa continut, ziarul intr-adevar era unul antifascist, dar si social. Iata cateva titluri:
Pagina I Fascism: razboiu, mizerie, foamete, somaj; urmeaza apoi Publicitate prin care se invita populatia sa faca abonamente, Cronica. Pag. IISatul, cu doua titluri: Cum traiesc taranii sub regimul fascist, Japonia si Foamete si saracie in satele Basarabiei. Pag. IIIPace, munca, libertate; nu razboiu, cu doua titluri principale: Uniunea democratica si Stiri din raiul hitlerist. Ultima pagina, a IV-aOrasul, la fel cu doua mari rubrici: Cronica interna si Ancheta noastra, cu cateva subtitluri: Fabrica Sor, 17 ore de munca in continua in magazinul D. Oxinot, Fabrica Zelter.
Despre colectivul de redactie intalnim doar trei nume: director N. Bivol, doi corespondenti: A. Vuit si V. Dubasareanu, doua initiale A.C. si M.B., si cateva materiale semnate coresp.
Asadar, sa adaugam si acest ziar la marea colectie a presei nationale.

Dr. in drept Mihai Tasca,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *