Actualitate

Veste bună! A fost lansat calendarul „Centenarul Marii Uniri”

Prima filă a calendarului se referă la evenimentul din 1/13 ianuarie 1918, când în contextul prăbușirii Imperiului Rus, anarhia și violența trupelor rusești au determinat Sfatul Țării să cheme armata română în Basarabia, pentru a pune capăt jafului. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului Republicii. În cele din urmă, bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia.

Alte file ale calendarului prezintă independența Republicii Democratice Moldovenești, unirea Basarabiei cu România, recunoașterea dreptului fiecărei națiuni de a se constitui ca stat național sau de a se uni cu statul său național, înființarea la Washington a Ligii Naționale Române, Declarația de independență a Transilvaniei sau unirea Bucovinei cu Țara, a Transilvaniei cu România și Marea Unire de la Alba Iulia.

Calendarul Unirii se înscrie în cadrul programului strategic al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” dedicat anului 2018: „Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *