Social

Vânătorii au protestat împotriva hotărârii prin care a fost interzis vânatul la unele specii

La scurt timp după începerea mitingului, în faţa protestatarilor s-a prezentat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a invitat un grup de delegaţi în sediul instituţiei pentru a discuta situaţia creată.

Munteanu a făcut mai multe declaraţii privind ilegalităţile ce ţin de gestionarea fondului cinegetic naţional. „Cazul de la „Pădurea Domnească” a demonstrat probleme deosebit de grave în acest domeniu, care au apărut în lipsa unei reglementări şi conlucrări obiective între mediul politic, academic şi cel de afaceri, autorităţile de profil şi administraţiile locale. Avem și „Cartea Roşie”, care de la o ediţie la alta devine tot mai alarmantă”, a menţionat ministrul.

În context, oficialul a atenţionat asupra mai multor nereguli în activitatea organizaţiei vînătorilor şi a relevat că „animalele sălbatice sînt patrimoniul statului şi nu a elitei societăţii de vînători”.

În replică, preşedintele Consiliului republican al Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, a adus învinuiri actualei conduceri a ministerului precum că ar „manipula cifrele” cu care se operează în elucidarea problemei vînătorilor. „Nu trebuie să confundaţi vînătorii cu braconierii. Pînă a ajunge să-şi revendice drepturile, vînătorii mai au şi obligaţia de a îngriji animalele şi păsările, prin urmare cunosc mai bine starea de lucruri”, a spus Ciocoi.

După mai multe discuţii aprinse, părţile au făcut un schimb de demersuri care urmează să fie examinate şi ulterior să fie prezentate răspunsurile. Totodată, ministrul Mediului a declarat că nu va iniţia nicio modificare a hotărîrii de Guvern care interzice vînatul anumitor specii pentru că susţine toate prevederile acesteia. „Dar vă dau asigurări că într-o săptămînă va fi creat un grup de lucru, cu participarea inclusiv a membrilor Societăţii de Vînători şi Pescari, care va elabora noi reglementări privind gestionarea fondului cinegetic în conformitate cu realitatea”, a specificat Valeriu Munteanu.

În R. Moldova sînt înregistrați peste 15 mii de vînători. Mare parte dintre aceştia s-au arătat nemulţumiţi de hotărîrea de Guvern din 12 august 2015, prin care a fost interzisă vînătoarea păsărilor acvatice, a iepurelui de cîmp şi a altor specii de animale din motivul reducerii populaţiilor acestora.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *