Social

Valoarea impunătoare a plantelor în medicină

Plantele medicinale ascund o taină în sine. Mușețelul, floarea de măceș, coada-șoricelului sau floarea galbenă, toate au un anumit rost și capacitate de a vindeca. Chiar și într-o lume cu surplus de medicamente nu există om să nu se fi tratat măcar odată în viață cu ajutorul plantelor.
Încă din cele mai vechi timpuri, plantele erau remediile pentru diferite boli. Secretul mixturilor care făceau minuni era deținut doar de numărați maeștri, care aveau talentul și răbdarea de a înțelege cu adevărat scopul plantei și rolul tămăduitor al acesteia. Pe parcurs, secretele au fost transmise, din generație în generație, celor mai iscusiți ucenici. În câmp, găsești sute de plante și fiecare trebuie culeasă la timpul, locul și modul potrivit. Pentru a avea un rezultat impresionant, ele au nevoie de o afecțiune specială. Plantele trebuie adunate cu cele mai bune gânduri, ca ulterior să aibă un efect miraculos.

Mătușa care vinde sănătate

La Piața Centrală, mătușa Sofia vinde în pachețele ierburi tămăduitoare. Ea știe denumirile și rolul fiecărei plante pe care o vinde. Toate plantele au fost culese de ea, iar prețul este în jur de 20 sau 30 de lei pentru un pachet. Lumea se apropie, întreabă, privește timp de câteva secunde pachetele, le pipăie, iar mai apoi pleacă. Oamenii nu prea au încredere în remediile naturale.

„De când mă țin minte, m-am tratat cu plante, singură merg în pădure și le culeg, după care le usuc și vin la Chișinău să le vând. Dar nu mai am puteri deja, am 82 de ani și e greu. Nu este chiar atât de ușor precum pare. Trebuie să cunoști multe lucruri despre plante. Când trebuie culese, unde le găsești, cum le usuci. Nu fiecare fir de iarbă are capacitatea de a vindeca. Nu cer mult pentru o pungă, dar anul acesta a fost cu secetă și a fost mai greu”, povestește mătușa Sofia

„Poți găsi plante începând cu Postul mare și până în noiembrie. Sunt pentru toate: dureri de cap, probleme cu inima, rinichii, vederea slabă, ficat. Eu deja am cunoștințe temeinice, toată viața mă tratez doar cu plante. Desigur, ele nu te ajută în orice situație, dacă ți-ai rupt mâna sau piciorul te duci la policlinică, în rest, plantele tratează orice boală, răbdare să ai”, menționează mătușa Sofia, după care se apleacă, mai scoate câteva pachete și le face loc pe măsuța improvizată.

Am renunțat la medicina tradițională

Totuși, în zilele noastre, majoritatea oamenilor sunt adepții medicinei simple. E foarte ușor să iei un medicament când te doare ceva. Însă, puțini sunt cei care cunosc efectele negative produse de medicamente pe bază chimică. O pastilă te ajută să lecuiești ceva, dar afectează altă parte a corpului. Chiar dacă adolescenții sunt sceptici în privința plantelor naturiste, sunt și tineri care cunosc îndeaproape beneficiile medicinei homeopate.

Ludmila Revenco a renunțat în urmă cu câțiva ani la medicina tradițională în favoarea celei naturiste. Într-un ritm de viață destul de agitat, ca și mulți alți tineri, a neglijat alimentația corectă din lipsa timpului. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

„Fiind în anii studenției, nu am avut timp să prepar bucate. Mâncam în permanență doar preparate de tip fast-food, semipreparate și dulciuri. Evident că sistemul meu digestiv nu a rezistat mult timp și am căpătat sindromul colonului iritabil. Este o boală care ușor poți să o contactezi dacă nu ai grijă de alimentația și organismul tău, dar destul de greu să te tratezi, aproape imposibil. Am încercat diferite tratamente medicamentoase pe bază chimică, dar sincer, nu prea m-a ajutat și mă trezeam cu un rezultat de scurtă durată”, povestește Ludmila.
Atunci medicul i-a recomandat să treacă o cură bazată pe medicamente homeopatice. Nici nu s-a așteptat ca rezultatele să apară atât de repede. Chiar a doua zi a observat schimbări spre bine.

„M-am bucurat enorm și am urmat tratamentul întocmai cum mi-a prescris medicul până la sfârșit. Sunt foarte mulțumită de rezultat, deja de 2 ani, nu mai știu ce înseamnă sindromul colonului iritabil și asta datorită medicamentelor homeopatice”, spune Ludmila.

Însă, ceea ce a determinat-o să renunțe total la medicina „chimică”, a fost tratarea periodică a tensiunii intracraniene.

„M-am adresat medicului neurolog și l-am rugat ca tratamentul să conțină doar medicamente homeopatice. Urmez acest tratament regulat, o dată în an. Rezultate: dispoziție extraordinară, fără dureri de cap, nu obosesc repede, în pofida ritmului meu de viață destul de agitat și uite așa am decis să renunț la medicamentele obișnuite”, menționează Ludmila.

Prețurile medicamentelor homeopate sunt accesibile, însă ceea ce contează mai mult e sănătatea omului. După cum menționează Ludmila, unii sunt dispuși să plătească bani grei doar pentru a fi siguri că sunt sănătoși.

Plantele medicinale, o afacere profitabilă

Plantele medicinale sunt practic unica afacere care nu necesită mari investiții, de pe urma căreia poți aduna o avere frumușică. De obicei, în farmaciile din Chișinău poți cumpăra plante medicinale de la câțiva lei până la 30- 40 de lei. Nu este o sumă atât de mare, mai ales că în ziua de azi sănătatea este foarte scumpă, dar dacă ținem cont de faptul că și investițiile sunt aproape minore, singurele lucruri de care este nevoie sunt brațele de muncă și un pic de cunoștințe din acest domeniu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *