Opinii și Editoriale

Valeriu Pasat: Vreau ca ultimul cuvnt sa-l spuna justitia

Luni, ex-directorul SIS V. Pasat a remis presei din R. Moldova o Scrisoare deschisa, adresata procurorului general Valeriu Zubco. Deoarece „cazul Pasat” a fost ani la rand in centrul atentiei opiniei publice de la noi, reproducem textul acestei scrisori.

In speranta ca sub conducerea Dumneavoastra respectiva institutie va incepe, dupa cum prevede legislatia Republicii Moldova, cu adevarat sa reprezinte interesele societatii si sa apere drepturile si libertatile cetatenilor, ma adresez cu o problema de ordin personal, pe care rog sa o solutionati in regim de urgenta.

Cunoasteti bine faptul ca pe parcursul unei anumite perioade de timp puterea in statul nostru a fost uzurpata de catre fostul lui sef. Justitia a fost realmente subordonata regimului politic, iar Procuratura s-a transformat intr-o unealta de rafuire cu oponentii acestuia, utilizand pe larg practica de fabricare la comanda, din motive inventate, a dosarelor contra unor oameni nevinovati. Efectele acestei practici frauduloase le-a resimtit din plin si subsemnatul, fiindu-mi intentate, incepand cu anul 2005, unul dupa altul, patru „dosare penale".

Doua dintre ele (privind „prejudicierea" de catre mine, cand detineam functia de ministru al Apararii, intereselor statului prin comercializarea unor unitati de tehnica militara) deja de doua ori au ajuns sa fie examinate inclusiv la Curtea Suprema de Justitie, fiind de fiecare data reintoarse. In iulie 2009, Curtea de Apel Chisinau, examinandu-le pentru a treia oara, mi-a reconfirmat nevinovatia.

Acum imaginati-va, domnule Procuror General, in ce stare degradanta a ajuns in acesti ani institutia, care V-a fost recent incredintata, daca si dupa aceasta decizie a instantei de apel predecesorul Dumneavoastra, inainte de a-si prezenta demisia, a dispus trimiterea acestor doua „dosare", iarasi, la Curtea Suprema de Justitie. Care, sper, prin hotararea ce urmeaza s-o adopte, va pune punct intr-o istorie de prost rasunet, care ne-a facut tara de rusine in fata lumii.

Prin prezenta scrisoare, insa, am hotarat sa apelez public la Dumneavoastra din alt motiv. Tot ceea ce-mi doresc de la Procuratura Generala este ca in timpul cel mai apropiat ea sa se determine definitiv si in privinta altor doua „dosare" ce mi-au fost intentate in 2006, cand eram la inchisoare. In unul din ele sunt invinuit de „contrabanda de armament" – in timpul perchezitiei la domiciliu mi-a fost confiscat un pistol (de altfel, inregistrat oficial la Ministerul de Interne din Chisinau) primit drept cadou de la fostul ministru al Apararii din Romania. In cadrul celuilalt, sunt invinuit de „tentativa de lovitura de stat" la indicatia Kremlinului.

Apropo, despre existenta ultimului „dosar" am aflat din presa. Or, pe durata celor trei ani si jumatate, cat dureaza „ancheta", n-am fost niciodata audiat in legatura cu el de catre organul de urmarire penala – nici atunci cand ma aflam in detentie, nici dupa ce am fost pus in libertate. Mai mult, le-am demonstrat cu probe deputatilor din fostul Parlament ca ex-procurorul general, desemnat de dansii in aceasta inalta functie, dezinformeaza opinia publica, afirmand ca in cadrul „dosarului" respectiv au loc „investigatii".

Desi nu trezeste dubii faptul ca aceste ultime „dosare", ca si primele doua, au fost fabricate la comanda, nu solicit, domnule Procuror General, sa mi se faca vreun favor si nu Va rog sa dispuneti sistarea lor. Ceea ce rog si asupra la ce insist este ca aceste doua „dosare” sa fie, in sfarsit, dupa trei ani de „ancheta", trimise in judecata. Vreau ca si referitor la aceste episoade ale „cazului Pasat" ultimul cuvant sa-l spuna anume justitia.

Sper ca acest lucru sa se intample cat mai urgent, deoarece din cauza interminabilei mele „dosariade”, desi niciun organ de judecata nu mi-a aplicat vreo masura de reprimare, autoritatile Republicii Moldova refuza in continuare sa-mi perfecteze un nou pasaport (valabilitatea celui vechi a expirat in decembrie 2008) – motiv pentru care nu pot nici sa ma deplasez in alte tari in interes de serviciu, si nici sa revin in patrie pentru a-mi revedea parintii.

Cu respect,

Valeriu Pasat

Moscova, 12 octombrie 2009

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *