Carte

Valeriu Pasat ne îndeamnă să ne cunoaştem istoria adevărată

În cadrul ei, cunoscutul istoric, diplomat şi om politic Valeriu Pasat a făcut o donaţie de şase titluri de carte, dintre care una – în patru volume, toate scrise de el, pentru cele 33 filiale ale instituţiei-gazdă.

Printre acestea se numără „Istoria RSS Moldoveneşti în epoca stalinistă (1940-1953)”, „Calvarul. Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldoveneşti (1940-1950), o carte despre destinul Efrosiniei Kersnovskaia, jertfă a regimului comunist şi de ocupaţie sovietică, „Istoria ortodoxiei din Moldova” în patru volume ş.a.

Evenimentul a fost moderat de către ziaristul şi scriitorul Vlad Pohilă. El a spus, între altele, că Valeriu Pasat face o altfel de istorie, punând miza pe documente. „El mestecă şi plămădeşte sute de documente care, până nu demult, au fost inaccesibile pentru noi”.

În continuare a luat cuvântul directoarea bibliotecii, Lidia Kulikovski. Ea a menţionat că Valeriu Pasat vine cu documente primare, cu comentarii originale, contrastante cu cele ale altor istorici cercetători ale acestor perioade abordate în volumele sale. Autorul, a specificat vorbitoarea, a dat dovadă de curaj, de responsabilitate personală, dar şi de multă inteligenţă în abordarea acestor deloc uşoare, durute continuu, perioade istorice ale RM. Nu a precupeţit nimic, ba a valorificat toate posibilităţile ivite în cale şi tenace a folosit întregul său potenţial. „Să ne cunoaştem adevărata istorie. Aceasta vrea autorul care a venit să doneze volumele sale cetăţenilor Chişinăului. „Să ne cunoaştem adevărata istorie” va fi titlul generic sub care toată suflarea bibliotecară va promova adevărul, va promova cărţile lui Valeriu Pasat”, a mai afirmat Lidia Kulikovski.

Nicolae Enciu, şef de secţie la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, unde lucrează distinsul istoric, a informat asistenţa că instituţia pe care o reprezintă l-a înaintat pe Valeriu Pasat la Premiul Naţional al R. Moldova.

Acad. Mihai Cimpoi avea să constate că Valeriu Pasat este un slujitor al adevărului şi el aduce aceste cărţi de care avem nevoie ca de aer.

Pe marginea cărţilor autorului s-au mai pronunţat Anatol Ţăranu, Boris Volosatâi, Nina Negru, Andrei Burac, Aurel Marinciuc ş.a.

La sfârşit a luat cuvântul protagonistul manifestării, Valeriu Pasat. El ne-a îndemnat să ne cunoaştem istoria, s-o respectăm şi atunci totul va fi bine. Savantul a amintit că, timp de 20 de ani, din cauza politicienilor care au fost la putere, nu s-a putut scrie nici adevărata istorie recentă.

În prezent, Valeriu Pasat lucrează la cartea „Istoria RASSM în componenţa Ucrainei”, în care vine cu o sumedenie de documente inedite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *