Moldova

UPDATE: CCA, suspectat din nou de luare de mită

Şeful Direcţiei administrative a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Terentie Cherdivară, a fost reţinut pentru 72 de ore la data de 21 ianuarie, fiind bănuit de corupere pasivă. Ieri, judecătorul Ion Morozan a admis parţial demersul procurorului şi a decis prelungirea arestului preventiv pe un termen de 20 de zile.

În 2007, doi membri ai CCA, Ludmila Vasilache şi Valeriu Soltan, au fost suspectaţi de luare de mită, fiind cercetaţi în calitate de complici în dosarul intentat de angajaţii CCCEC. Un alt membru CCA, Ruslan Pleşca, a fost reţinut în flagrant pentru faptul că a extorcat 60 de mii de euro şi condamnat la cinci ani închisoare şi amendă în mărime de 1500 de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de membru al CCA al R. Moldova pe un termen de trei ani. Tot atunci, în temeiul art. 90 Cod Penal, s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de probă de doi ani.

Cherdivară îşi recunoaşte parţial vina

Victor Brânză, procurorul care investighează cazul, a declarat că a înaintat un demers de aplicare a arestului pe un termen de 30 de zile. „Consider încheierea motivată şi legală”, a declarat procurorul, menţionând că la şedinţa de judecată funcţionarului Cherdivară i-a fost înaintată învinuirea de comitere a infracţiunii cu privire la art. 324, alin. 3, lit. b) – corupere pasivă, prin care bănuitul riscă de la şapte până la 15 ani de închisoare. „El îşi recunoaşte parţial vina. Urmează investigarea şi elucidarea cauzei şi acumularea probelor, de care va depinde ulterior pedeapsa”, a declarat Brânză.

Procurorul s-a abţinut de la declaraţii în privinţa lui Gheorghe Gorincioi, care, conform Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), la moment are statutul procesual de bănuit. „Acţiunea penală este în desfăşurare şi procurorul nu este în drept să dea amănunte privind calitatea lui Gorincioi în dosar. Sunt date care ţin de urmărirea penală”, a afirmat Victor Brânză.

110 mii lei pentru „a nu iniţia controale de verificare”

La data de 18 ianuarie, un agent economic a depus o plângere la CCCEC, prin care a reclamat faptul extorcării a 110.000 lei. Potrivit lui, Terentie Cherdivară a cerut aceşti bani pentru a nu iniţia controale de verificare a calităţii mărfurilor şi volumelor serviciilor executate de către firma acestuia.

Cherdivară a fost prins în flagrant în momentul în care a luat o parte din bani. El a declarat la reţinere că banii urmau să ajungă la alte persoane din cadrul CCA, menţionând numele lui Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA.

Angela Starinschi, ofiţer de presă al Centrului Anticorupţie, a declarat că nu poate oferi mai multe informaţii privind suma primită de Cherdivară şi numele agentului economic de la care se presupune că acesta ar fi extorcat bani. Gheorghe Gorincioi nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile.

„Corupere pasivă – fapta persoanei cu funcţie de răspundere care pretinde ori primeşte oferte, bani, titluri de valoare sau alte bunuri, fie acceptă servicii, privilegii sau avantaje ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini sau nu, ori pentru a întârzia sau grăbi îndeplinirea unei acţiuni ce ţine de obligaţiile ei de serviciu”.

(Cod Penal al R. Moldova)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *