Actualitate

Unul din liderii cartelului de droguri Zetas, arestat în Mexic. Ce recompensă oferă SUA pentru capturarea acestuia

Cunoscut sub denumirea de Z-43, acesta deţine atât cetăţenie americană, cât şi mexicană şi este suspectat că ar conduce operaţiunile desfăţurate de cartelul Zetas în sud-est.

Departamentul de Stat al SUA a informat că Z-43 este responsabil pentru „importarea a mii de kilograme de cocaină şi metamfetamină în SUA, în fiecare an".

Pe site-ul oficial este specificat faptul că Zetas este responsabil pentru „uciderea unui număr foarte mare de civili din Guatemala, în timpul preluării sistematice a controlului asupra regiunii de frontieră între Guatemala şi Mexic".

Acesta a fost capturat "fără folosirea forţei", a declarat şeful Comisiei Naţionale de Securitate, Renato Sales, în cadrul unei conferinţe de presă de vineri.

Acesta ar putea fi extrădat în Statele Unite, fiind acuzat de contrabandă de droguri şi spălare de bani. În anul 2012, Zetas era considerat cel mai extins cartel de droguri din Mexic.

Cu toate acestea, cartelul a pierdut teren în ultimii ani, din cauza extinderii altor carteluri, cei mai notabili fiind Jalisco New Generation.

Gruparea Los Zetas a fost creată la sfârşitul anilor ’90 de către foşti membri ai unui corp de elită din cadrul armatei mexicane care au devenit o gardă personală a liderului cartelului din Golf, Osiel Cardenas Guillen, arestat în 2003 şi extrădat ulterior în Statele Unite.

Însă membrii Zetas s-au despărţit, în 2010, de foştii lor şefi din cartelul din Golf, provocând o luptă sângeroasă în nord-estul Mexicului.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *