Opinii și Editoriale

Un război fără arme

Dincolo de faptul că stilistic nu i se poate reproșa nimic scriitorului, această carte e exemplul perfect despre cum trebuie țesută o poveste ca să fie literatură și nu o carte bună de trecut în lista telenovelelor prin exagerare. Pentru că o carte cu de toate, puse de-a valma pentru înduioșarea cititorului, nu e tocmai ceea ce ne dorim (sau așteptăm) de la un roman.

Acțiunea romanului are loc într-un orășel sârb în timpul războiului, care a dus la destrămarea Iugoslaviei. Vocile naratoare se schimbă de la o relatare la alta. Astfel vedem cum simt realitatea părinții lui Peti, Pană, Copită de Cal, nebunul pitic (ce amintește de cel al lui Gunter Grass) ce se prezintă ca ultimul nazist, însă cel mai des vocea naratorului e cea a lui Spanac (Peti), care devine astfel personajul central al cărții.

În micul oraș, tinerii își petrec zilele înconjurați și pasionați de muzică, de micile conflicte (sau prejudecăți) interetnice, dar fără să simtă în vreun fel o ruptură reală între ei. Asta doar până izbucnește războiul, cel care nu aduce nici bombardamente, nici armate, nici mobilizări forțate. Însă viața pare să se sfârșească. Curentul electric și apa sunt întrerupte, lumea se baricadează în case, magazinele dispar, ordine și serviciu public nu mai există.

Războiul din orașul lui Roland Orcsik se transformă într-unul psihologic, în care oamenii se luptă cu propriile lor fantasme și frici, de unde și vine numele romanului. Fiecare personaj și fiecare familie acționează diferit. Vera devine dependentă de morfină, mama lui Copită de Cal se sinucide, Saśa înnebunește cu întreaga lui familie, Rudi își pierde încrederea în oameni. Peste acest ansamblu grotesc răsare ca o glumă sumbră nebunia ultimului nazist, personaj hilar și tragic în egală măsură.

În casa lui Spanac se refugiază câinele Snoopy, Copită de Cal și prietena lui Spanac, Pană. Părinții lui par să rămână destul de lucizi. Jelena, mama personajului, își trăiește drama vârstei de mijloc, tatăl încearcă să își protejeze familia cum știe el mai bine, Spanac se maturizează.

Restul poveștii vă las să îl descoperiți singuri, nu înainte de a mai menționa că în țesătura acestui roman se desprind și poveștile înaintașilor, cu bubele și victoriile lor, suficiente încât să ne ajute să înțelegem mediul și modul în care avea să vină și să se petreacă oroarea războiului.
O carte excelentă, pe care o recomand tuturor cititorilor însetați de literatură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *