Internațional

Un război al valorilor

Presa a scris în această vară despre o sciziune în sânul Emiratului din Caucaz. S-a mers până acolo cu teoriile încât unii au spus că autoproclamatul Emir al Caucazului, Doku Umarov, nu s-ar mai bucura de autoritate în rândul teroriştilor. Evenimentele din ultimele săptămâni au confirmat că pesimiştii care au spus că Emiratul Caucazului nu este acelaşi lucru cu Cecenia au avut dreptate. Emiratul este mai mult o entitate virtuală, iar eliminarea unor verigi, a unor lideri ai insurgenţei, nu înseamnă dezintegrarea întregului lanţ. Această delimitare a făcut-o Gordon Hahn, expert american în Islam şi Caucazul de Nord. El spune că Departamentul de Stat american a făcut prea puţin incluzându-l doar pe Umarov pe lista teroriştilor internaţionali, nu şi pe ceilalţi şefi militari, de orice calibru, ai Emiratului din Caucaz.

La începutul toamnei s-a văzut că numai discreditarea lui Doku Umarov şi lichidarea fizică a mai multor terorişti cunoscuţi nu rezolvă complet problema, deoarece extremiştii au strâns repede rândurile. Lovitura primită nu a paralizat lupta de insurgenţă din cauza faptului că autorităţile nu au schimbat fundamental şi realitatea socială din regiune. Islamiştii nord-caucazieni sunt ignoranţi în ceea ce priveşte dogmele musulmane, dar ei se folosesc de Coran pentru a-şi justifica radicalismul în exces şi atitudinea negativă faţă de Rusia, Europa şi Occident. Islamismul primitiv şi radical rămâne principala lor ideologie. Din păcate, nimeni nu a propus până acum o scară de valori şi concepţii care să se prezinte drept o alternativă la această ideologie.

Rusia a pierdut chiar şi în planul războiului mediatic. Autorităţile nu au atras atenţia asupra faptului că atentatele de la Vladikavkaz au fost îndreptate împotriva musulmanilor chiar în ajunul sărbătorii religioase de Uruz-Bairam. Aceste explicaţii atât de necesare au fost făcute într-o manieră slabă şi vagă. Insurgenţii urmăresc obiective bine stabilite. Care a fost scopul atacului din Vladikavkaz? Prelungirea conflictului dintre Osetia de Nord şi Inguşeţia.

Din păcate, nimeni nu a propus până acum o scară de valori şi concepţii care să se prezinte drept o alternativă la această ideologie.

Sursa: Adevarul („Novaia Politika“ (Rusia) 16 septembrie 2010)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *