Opinii și Editoriale

Un P.S. pentru guvernul Filat

Pe 26 iunie 2004, la doua zile dupa atentatul banditesc asupra ziaristei Alina Anghel, in calitatea mea de director al saptamanalului TIMPUL, am semnat o Declaratie de raspuns la un „comunicat de presa” (difuzat de Agentia guvernamentala de stiri „Moldpres”) al Serviciului de presa al presedintelui R. Moldova intitulat „Comentariul presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in legatura cu declaratiile unor ziare si ale unor formatiuni politice privind atacul asupra reporterului publicatiei „Timpul”, Alina Anghel”.

In „comentariul” vizat, Voronin ii acuza pe ziaristii de la TIMPUL si pe liderii unor organizatii obstesti si politice ca „au renuntat atat de usor la elucidarea cauzelor reale ale celor intamplate”, se arata „indignat” de faptul ca presa democratica, societatea civila si opozitia au demonstrat „o pozitie atat de solidara”. Tirul de invective si injurii care urmeaza („lipsa de scrupule”, „sadism politic”, „teroare informationala” s.a.) este completat cu constatari de genul „timpurile faradelegilor fasciste in Moldova au trecut, si nimeni nu va reusi sa le intoarca prin aplicarea unor procedee propagandistice imprumutate de la Goebels” (corect Goebbels), referindu-se, evident, la perioada de avant a Miscarii de eliberare nationala din ultimul deceniu al secolului trecut.

Marile adunari nationale, amplele miscari de protest anticomunst si antisovietic, inclusiv Declararea Independentei devin in imaginatia infierbantata a „comentatorului” Voronin „faradelegi fasciste”. Nu am dat numele adevaratului autor al „comunicatului de presa” semnat de Voronin, nu-l dau nici acum, amintesc insa cititorilor ca seful agentiei „Moldpres” era pe atunci, ca si acum, Valeriu Renita.

In finalul Declaratiei ii solicitam lui V. Voronin sa dispuna de urgenta desecretizarea si publicarea documentatiei privind „afacerea Skoda”, publicarea datelor privind sponsorizarile de catre businessmeni a vizitelor lui Voronin peste hotare, ordonarea unei anchete de serviciu vizavi de „diploma” si cadourile primite de ministrul de Interne Gh. Papuc, reexaminarea dosarului Axentiev, crearea unei comisii independente care ar examina onestitatea profesionala si independenta politica a judecatorilor, introducerea in grila de emisie a Televiziunii „publice” a unei emisiuni analitice pregatita de jurnalistii din presa independenta, drept contrabalanta a emisiunii „Rezonans”.

… Bineinteles, nu a urmat nimic. Dimpotriva, inconjurat de hienele de paza ale regimului, Voronin a continuat hartuirea presei independente, denigrarea ticaloasa si josnica a ziaristilor si scriitorilor etichetati drept „spioni romani” si „javre antistatale” si a liderilor Opozitiei. Impotriva scriitorilor, regretatilor Grigore Vieru si A. Vartic, precum si a lui N. Dabija, M. Cimpoi, I. Hadarca, A. Codru s.a. si a subsemnatului, dar si impotriva liderilor Opozitiei V. Filat, S. Urecheanu, L. Bujor, Al. Tanase, M. Ghimpu s.a. au fost organizate cele mai murdare campanii de presa. In capul acestora au fost turnate cantitati industriale de murdarie, ei au fost linsati public. Nu cred ca ar fi corect daca acest subiect ar disparea de pe agenda opiniei publice.
P.S. Este o datorie de onoare a noastra, a ziaristilor de la TIMPUL, sa solicitam noului guvern sa desecretizeze si sa faca publica documentatia privind „afacerea Skoda”. Acesta e unul din multele examene pe care trebuie sa le treaca Guvernul Filat.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *