Cultură

Un neam pe care-l reuneste o poezie

Ieri, poetul Grigore Vieru ar fi implinit 75 de ani

Rare popoare care sa treaca peste ceea ce le razleteste si sa se adune gramajoara la flacara plapanda si la caldura unei poezii asa cum o facem noi, aici, in Patria poetilor prea prematur plecati.
In aceste triste zile de faurar, in Basarabia, Poezia are numele Vieru.

Cu prilejul implinirii a 75 de ani din ziua nasterii regretatului nostru poet, la Chisinau si in intreaga republica au fost desfasurate diverse actiuni culturale.

Unul dintre evenimentele majore l-a constituit spectacolul muzical „Strigat-am catre tine…”, care s-a produs pe scena Palatului National in zilele de 11 si 12 februarie. Reprezentatia a reunit interpreti de pe ambele lauri ale Prutului: Mihai Volontir, Mihai Munteanu, Ion Suruceanu, Stefan Petrache, Silvia si Anatol Chiriac, Alexandru Cazacu, Natalia Barbu, Catalin Josan, Fuego, Michael Kleitman (Germania), Nicole Ciubotaru, Adriana Ochisanu, Mihai Ciobanu, Vadim Gheorghelas, Mihai Ciobanu, Vasile Iovu, Adriana Ochisanu, Doina Sulac si formatia „Millenium”. Ei au fost acompaniati de Orchestra Nationala „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros si Orchestra Simfonica Nationala a Companiei „Teleradio-Moldova”, condusa de Gheorghe Mustea. De asemenea, in cadrul spectacolului a evoluat Corala „Vocile Primaverii”, cu care poetul a colaborat decenii la rand.

In dimineata zilei de vineri, membrii organizatiei de tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova a organizat actiunea „O poezie de Grigore Vieru pentru fiecare”. In cadrul ei, studentii de la universitati au primit in dar cate o poezie a marelui poet.
La ora 12.00, pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru. La manifestare au fost prezenti presedintele Parlamentului R. Moldova, presedintele interimar Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, prim-vicepresedintele parlamentului, Serafim Urecheanu, presedintele PDM, Marian Lupu, deputati, scriitori si multi admiratori ai operei lui Grigore Vieru.

Bustul a fost sfintit de catre un sobor de preoti de la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, locas al carui enorias poetul a fost mai bine de doua decenii. In luarea sa de cuvant, Mihai Ghimpu a mentionat ca „acest bust este unul dintre putinele lucruri pe care am reusit sa le facem pentru marele poet al neamului”. La randul sau, prim-ministrul Vlad Filat a spus ca Grigore Vieru „a stiut cel mai bine cum sa iubeasca mama, pamantul natal si limba”, iar „noi trebuie sa-i urmam invatatura si sa studiem opera marelui poet din temelie”.

Bustul a fost realizat de sculptorii Victor Macovei si Ruslan Tihonciuk.

Suita de manifestari a continuat ieri, de ziua poetului, cand la bustul de pe Aleea Clasicilor a avut loc un recital de versuri. In aceeasi zi, la Chisinau a fost inaugurat bulevardul Grigore Vieru (fost bd. Renasterii). In prezenta unei numeroase asistente, primarul Dorin Chrtoaca a fixat pe fatada Bancii Nationale prima inscriptie cu noua denumire. Prezent la eveniment, guvernatorul Bancii Nationale (BNM), Dorin Dragutanu, a spus ca in acest an va fi emisa o moneda cu chipul lui Grigore Vieru. De asemenea, el a comunicat ca, in muzeul BNB, va fi inaugurat un stand special consacrat poetului.

Tot ieri, la sediul Partidului Liberal Democrat, a fost inaugurata expozitia de sculptura „Grigore Vieru”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *