Sport

Un moldovean a alergat 22 de maratoane în zece zile

Distanţa parcursă este echivalentă cu un voiaj tur-retur între Chişinău şi Bucureşti.

Cursa „Self-Transcendence Ten Day Race”, care a ajuns la a 17-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 18-28 aprilie 2012 la New York. În fiecare an, „Sri Chinmoy Marathon Team” adună amatori de ultramaraton din toată lumea pentru a susţine participanţii să-şi depăşească limitele fizice şi psihice. Teekshanam este originar din R. Moldova, economist de profesie, practică curse de distanţe lungi de zece ani. Este un lactovegetarian convins şi adept al unui mod de viaţă echilibrat şi sănătos. Numele lui semnifică „cel ce posedă o motivaţie intensă” şi i-a fost atribuit în timpul unui cantonament în Nepal, după ce a petrecut mult timp în compania unor preoţi budişti.

Anterior, Teekshanam a alergat mai multe maratoane şi curse lungi de până la şase zile. Ceea ce l-a motivat să debuteze în cursa de zece zile a fost dorinţa de a vedea dacă îşi poate depăşi limitele. În final, a trecut testul cu brio şi a reuşit să dubleze recordul personal, alergând aproape 1000 km în zece zile şi plasându-se pe locul patru în clasamentul masculin. „Voiam să renunţ de câteva ori pe zi, dar am rezistat”, mărturiseşte Teekshanam. „Este foarte dificil. În primele opt zile, alergam câte 100 km în 24 de ore, dormeam câte trei-patru ore pe noapte. Am trăit intens aceste zece zile, maratonul lăsându-mi impresia că am acumulat experienţa câtorva ani”, a mai spus maratonistul, menţionând că a alergat încontinuu chiar şi pe vreme ploioasă. „Mâncam mereu ca să am puteri să finisez cursa”, a precizat Teekshanam.

În categoria masculină au concurat 19 participanţi din Germania, Franţa, Cehia, Ucraina, Rusia etc. Primele două locuri au fost ocupate de reprezentanţii Ucrainei. Maratonistul din R. Moldova a reprezentat Elveţia şi s-a situat pe locul patru. Fondată în 1977, echipa „Sri Chinmoy Marathon Team” (www.srichinmoyraces.org) organizează evenimente sportive pe distanţe lungi şi ultralungi în peste 20 de ţări. Cursele sunt organizate în baza principiului de autotranscendere, conform căruia fiecare participant concurează cu sine însuşi şi cu realizările sale anterioare, şi nu cu alţi participanţi. Acest concurs nu prevede premii băneşti sau materiale.

Fondatorul echipei, Sri Chinmoy (1931-2007), a căutat pe parcursul vieţii să promoveze valori umane precum pacea şi armonia interioară în cadrul unui mod de viaţă integru şi echilibrat cu scopul de a încuraja o transformare durabilă la nivel personal. Sportiv exemplar, Sri Chinmoy a alergat 22 de maratoane şi a continuat să practice ridicarea greutăţilor impunătoare până în ultimul său an de viaţă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *