Criza

Un laureat NOBEL în economie comentează ”nonsensul” RETROGRADĂRII SUA

Analistul subliniază că scăderea notei vine de la o agenţie care "nu numai că nu şi-a îndeplinit menirea atunci cînd a eşuat să prevină criză", dar vine pe fondul unor calcule greşite, care includ o cheltuială bugetară suplimentară de 2.000 de miliarde de dolari.

"Lăsând la o parte nebunia republicană anti-taxe care ne-a adus de fapt în acest dezastru, nu pot să ma gândesc la altcineva mai puţin calificat să emită judecăţi asupra Americii decât agenţiile de rating. Oamenii care au dat calificative produselor subprime (miezul care a generat criza mondială – n.red.) spun acum că judecă politicile fiscale? Pe bune?", se întreabă retoric Krugman.

"Şi ca treaba să fie perfectă, se pare că au calculat greşit şi vreo 2.000 de miliarde de dolari", notează amuzat editorialistul.

"Tot ce am auzit despre motivaţiile Standard&Poor’s sugerează că habar n-au despre politica fiscală americană. Agenţia a sugerat că decizia se bazează pe reducerea deficitului agreată în următorul deceniu, de circa 4.000 de miliarde de dolari. Riscul unei insolvenţe a SUA însă nu are decât tangenţial legătură cu ce se întâmplă pe termen mediu sau scurt. Încă 1.000 de miliarde în plafonul de îndatorare aduce doar o mică fracţie la ponderea dobânzilor în PIB, aşa că ridicarea gradului de îndatorare aprobată de Congres nu are o influenţă semnificativă pe termen lung. Atunci despre ce vorbeşte S&P?".

Krugman speculează că analiştii S&P au luat în calcul indicatori pe termen scurt şi au generat o proiecţie pe termen lung, însă mecanismul este extrem de vag şi nu ar trebui să fie folosit de nimeni în acest sens. "Pe scurt, S&P pur şi simplu inventează probleme, şi după ce s-a întâmplat în ultimii ani nu au niciun drept să o facă. Este strigător la cer ce au făcut, nu pentru că America este OK ci pentru că nu au nicio autoritate să emită astfel de judecăţi", concluzionează economistul.
 
Sursa: ZF.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *