Cultură

Un festival cu umor serios

La concursul de epigramă și fabulă au participat 63 de epigramiști din România, dintre care 42 la concursul de epigramă și 21 – la cel de fabulă. De asemenea, au fost prezenți mai mulți epigramiști și fabuliști din R. Moldova, care conform regulamentului Festivalului, n-au intrat în concurs.

În discursul său, acad. Mihai Cimpoi, președintele Festivalului, a menționat că acesta a devenit tradițional. În anul curent, el a avut loc sub semnul anului Ion Luca Caragiale, declarat de către UNESCO. Drept dovadă, cunoscutul eminescolog a prezentat și el două epigrame, una dintre care e intitulată „Căderi de zăpezi în anul Caragiale”: „Zăpadă mare, cam de-un cot / Căderi de-acestea mai arar / Căderi intense peste tot / Și-n țară e curat-murdar…”.

De asemenea, a mai luat cuvântul din partea Uniunii Epigramiștilor din România, prof. dr. Elis Râpeanu. „Am venit cu sufletul în palmă și în cealaltă am primit sufletul dvs., să ne lumineze cugetul și sufletul”, a menționat ea.

Apoi, participanții la Festival au recitat epigrame și fabule. Epigramele au avut trei teme: „La Nistru, la mărgioară”, „Ciocoii vechi și noi” și „Marelui Cimpoi”. La secțiunea epigramă, premiul I a fost luat de către Emil Ianuș (Horodnic de Sus, Suceava), premiul II i-a revenit lui George Petrone din Iași, iar premiul III l-a luat Vasile Larco, tot din vechea capitală a Moldovei. De mențiuni s-au bucurat Constanța Apostol (Galați), Nicolae Bunduri (Brașov), Nicolae Nicolae (Caransebeș) ș.a. La secțiunea fabulă, premiile I, II și III au fost împărțite între Petru Ioan Cârda (Cluj-Napoca), Vasile Vasjoga (Iași), Vali Slavu (Aninoasa, Hunedoara) și Vasile Larco (Iași).

În acest context, directorul Festivalului, Gheorghe Bâlici a înmânat mai multe premii speciale. Premiul special și Diploma de Excelență „Gheorghe Urschi”, pentru prima dată instituite în cadrul Festivalului, i-a revenit distinsei scriitoare și epigramiste, dr. Elis Râpeanu, organizatoarea prestigiosului concurs de epigramă „Mircea Târfu”, din România.

Premiul special și Diploma de Excelență din partea ziarului TIMPUL i-au fost acordate lui Teodor Popovici (Chișinău) pentru contribuție la organizarea Festivalului.

În cadrul recitalului muzical au evoluat Vasile Iovu, Maria Iliuț, Silvia Grigore, Igor Grosu ș.a., iar Grigore Stamati din Ciutești, Nisporeni, a prezentat mai multe măști confecționate de el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *