Actualitate

Ulianovschi, mesaj pentru ambasadori: “Acţionaţi viguros pentru a anticipa crizele”

"Aveţi datoria să acţionaţi mai viguros şi mai eficient pentru a contracara riscurile, ameninţările şi provocările, pentru a anticipa cu predictibilitate crizele regionale şi internaţionale, dar şi pentru a găsi soluţii durabile prin profesionalism şi iscusinţă diplomatică, astfel ca obiectivele naţionale ale Republicii Moldova să fie realizate, iar conaţionalii noştri să fie protejaţi", a menţionat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europe, Tudor Ulianovschi.

Totodată, Tudor Ulianovschi a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova este incontestabilă, iar misiunilor diplomatice din ţara noastră le revine rolul principal în identificarea persoanelor cheie în procesul decizional, dar şi privind influenţa în poziţia de formator de opinie într-un stat european.

"Integrarea europeană este incontestabilă şi rămîne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu şi lung. Este important să promovăm cu abilitate progresele ţării noastre în implementarea Acordului de Asociere precum şi iniţiativele pe care le înaintăm pentru aprofundarea dialogului nostru cu UE. Avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere şi este o situaţie ce trebuie schimbată atît pe plan extern, cît şi intern. Cît priveşte imaginea ţării în exterior, este nevoie nu doar de o schimbare în capitala UE, dar e nevoie de un lucru plauzibil care să fie dezvoltat în capitalele tuturor ţărilor membre ale UE printr-un contact permanent şi punctual. Misiunilor noastre diplomatice le revine rolul principal în identificarea persoanelor cheie în procesul decizional, dar şi privind influenţa în poziţia de formator de opinie într-un stat european", a subliniat ministrul de Interne.

În cadrul reuniunii ambasadorilor țării noastre, Tudor Ulianovschi a relatat că reintegrarea ţării rămîne un obiectiv prioritar pe termen scurt, mediu şi lung: "Cu privire la recenta rezoluţie istorică a ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul ţării noastre ţin să adresez mulţumiri şi aprecieri întregului corp diplomatic al Moldovei. Eforturile diplomaţiei ţării noastre au cimentat dreptul la suveranitatea ţării noastre recunoscut oficial de către ONU în ziua de 22 iunie 2018. O altă nuanţă este că actorii implicaţi în procesul de reglementare îşi doresc o soluţie corelată cu propriile lor interese. E imperativ de făcut o distincţie clară între procesul de retragere a trupelor străine şi procesul de reglementare politică al conflictului transnistrean. Eliminarea factorului militar şi de forţă ar aduce doar beneficii în reglementarea politică a conflictului transnistrean şi promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. În acest sens trebuie să continuăm demersurile privind retragerea necondiţionată a muniţiilor şi a grupului operativ de trupe ruse din regiunea transnistreană, precum şi transformarea misiunii de menţinere a păcii în una civilă sub mandat internaţional. Fiind o ţară neutră, unica protecţie e respectarea dreptului internaţional. Moldova va sprijini iniţiativele ONU în materie de securitate".

Pînă miercuri, ambasadorilor țării noastre vor avea întrevederi cu premierul Pavel Filip, cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, cu șeful statului Igor Dodon și cu alți conducători ai instituțiilor de stat. De asemenea, vor fi stabilite sarcini noi și vor trasate prioritățile misiunilor diplomatice. Întrunirea este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Sursa: noi.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *