Ultima oră

Ucraina îşi sărbătoreşte Ziua Independenţei

„La 24 august 1991 Rada Supremă de la Kiev a proclamat Declaraţia de Independenţă a statului ucrainean. Acest eveniment remarcabil a devenit un fel de „punct de reper” al istoriei contemporane a ţării noastre, al prezentului ei interesant, dar şi complicat”, a declarat ambasadorul Serghii Pyrozhkov în cadrul conferinţei.

Potrivit ambasadorului, anul 2010 a devenit semnificativ pentru ţara vecină, pentru că alegerile şefului statului au însemnat voinţa poporului de a depăşi înfruntările interne politice îndelungate şi de a pune temelie guvernării stabile.

Referindu-se la politica externă a Ucrainei, Serghii Pyrozhkov a declarat că aspiraţia prioritară este devenirea Ucrainei membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. „În plan de securitate, neutralitatea statului nostru este definită drept un punct de reper principal, deoarece anume acest statut în cea mai deplină măsură corespunde realităţilor geopolitice contemporane din lume şi oglindeşte dorinţa Ucrainei de a dezvolta un parteneriat ativ cu NATO”, a declarat ambasadorul.

Serghii Pyrozhkov a vorbit şi despre aprofundarea relaţiilor dintre Ucraina şi Republica Moldova. „Aş vrea să subliniez că în plan extern interesele Ucrainei şi Republicii Moldova au mult în comun, iar în privinţa anumitor probleme de securitate internaţională ele coincid, în particular în ceea ce ţine de diferendul transnistrean”, a menţionat diplomatul.

Ambasadorul a reiterat că poziţia Ucrainei, ţară-garant în formatul de negocieri 5+2, este respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republici Moldova, dar şi luarea în cosideraţie a intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană.

În dimineaţa zilei de astăzi pe teritoriul ambasadei Ucrainei la Chişinău a avut loc şi ceremonia de arborare a drapelului de stat al Ucrainei la care au participat şi reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din Republica Moldova. „Cu drapelul galben-albastru Ucraina a mers spre dobândirea independenţei sale, iar astăzi construieşte o societate democratică”, a declarat la ceremonie ambasadorul ucrainean Serghii Pyrozhkov.

La 23 august Ucraina marchează Ziua drapelului naţional, iar la 24 august Ziua independenţei.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *