Actualitate

Ucraina, etichetată de peste 10 ori într-un document UE pentru trafic ilegal de arme

„Armele sunt traficate din UE spre Ucraina și Libia. Din cauza conflictului existent, Siria ar putea să devină un stat interesat în aprovizionarea piețelor UE cu arme”, notează documentul citat de publicația Euobserver.

Documentul reprezintă 47 de pagini și a fost elaborat de Empact – o inițiativă de securitate condusă de statele membre ale UE pentru a identifica, prioritiza și aborda amenințările reprezentate de criminalitatea internațională organizată și gravă. Documentul nu oferă cifre din cauza lipsei de colectare sistematice și armonizate a datelor privind confiscările de arme de foc în UE.

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit o schemă prin care 800 de rachete de tip S-8 KOM depozitate fie în depozitul de armament de la Florești, fie pe Aeroportul Internațional Mărculești urma să ajungă prin intermediul mai multor offshore-uri, conduse pe cetățeni ucraineni, în Niger, țară din vestul Africii vecină cu Liban.

Potrivit unui document intrat în posesia sursei citate, Ambasada Ucrainei la Chișinău a solicitat pe 27 martie 2018 dreptul de folosire a spațiului aerian moldovenesc și aterizarea pe Aeroportul Mărculești a aeronavei An-12 a companiei Ukraine Air Alliance.

Avionul de model Antonov trebuia să încarce de pe Aeroportul Mărculești 800 de rachete de tip S-8 KOM de producție sovietică. Rachetele nedirijate de aviație de tip S-8 sunt utilizate pentru dotarea avioanelor de vânătoare, bombardierelor de tip Suhoi (Su) și elicopterelor de luptă de tip Mikoyan (Mi).

Munițiile erau distribuite în 200 de lăzi și aveau greutatea totală de 15.000 de kilograme. Avionul companiei Ukraine Air Alliance planifica pe 18 aprilie 2018 să decoleze, gol, de pe Aeroportul Cernăuți (Ucraina), apoi să aterizeze pe Aeroportul Mărculești (Moldova), de unde să încarce cele 800 de rachete cu destinația Niger, vestul Africii.

În calitate de vânzător al rachetelor depozitate pe Aeroportul Mărculești figurează compania ucraineană de stat Ukrinmash, iar cumpărător – Forțele Aeriene din Niger. Afacerea a fost intermediată de Westan Group Associates LTD, un offshore din zona Caraibelor, insula Saint Kitts and Nevis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *