Actualitate

Trump cere Chinei să plătească daune de 10 trilioane de dolari pentru izbucnirea pandemiei de COVID-19

Fostul președinte american Donald Trump a cerut ca China să plătească Statelor Unite daune din cauza repercursiunilor de pandemiei de COVID-19, relatează Business Insider.

Trump a făcut declarația în cadrul primului discurs public din ultimele trei luni, argumentând că Beijingul ar trebui să plătească SUA daune în valoare de 10 trilioane de dolari.

Acesta a sugerat de asemenea că orice țară care datorează bani Chinei să își anuleze datoriile ca o formă de avans pentru daune și că SUA ar trebui să impună tarife de 100% pe importurile de bunuri chinezești, potrivit The Independent.

„Pretindem daune din partea Partidului Comunist al Chinei. China trebuie să plătească. Ei trebuie să plătească”, a afirmat Trump în timpul discursului.

Acesta și-a exprimat din nou convingerea că noul coronavirus SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China.

„Am avut acest lucru oribil venit la noi din China, am avut dreptate și cu aia, apropo ați observat, vedeți ce se întâmplă, este din laborator, aia a fost una ușoară, Wuhan”, a mai declarat fostul președinte republican.

Trump a afirmat încă din mai 2020 că a văzut dovezi care arată că noul coronavirus provine dintr-un laborator din Wuhan, făcând referire la Institutul de Virusologie din orașul chinezesc.

Teorie „plauzibilă”

La momentul respectiv acuzația sa a fost respinsă, biroul directorului comunității de informații din Statele Unite remițând un comunicat de presă în care a afirmat că serviciile de informații americane împărtășesc „largul consens științific” potrivit căruia SARS-CoV-2 „nu a fost făcut de om sau modificat genetic”.

Însă în ultimele săptămâni această teorie a prins avânt după ce noul președinte american Joe Biden a anunțat că a cerut comunității de informații să își „dubleze eforturile” pentru a stabili originea noului coronavirus și vedea dacă guvernul chinez a încercat să mușamalizeze o posibilă scăpare din laborator a SARS-CoV-2.

Biden a făcut anunțul după ce Wall Street Journal a publicat în exclusivitate un raport redactat de Departamentul de stat al SUA care afirma că angajați ai Institutului de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din toamna lui 2019, cu luni înainte ca Beijingul să admită existența coronavirusului.

Agențiile de informații britanice consideră la rândul lor că ipoteza scăpării virusului din laborator este „plauzibilă”, potrivit The Sunday Times.

Noile informații au venit după ce misiunea de investigație a OMS în China privind originea pandemiei a concluzionat că teoria scăpării din laborator este extrem de improbabilă însă nu poate fi exclusă.

Mai mulți cercetători din întreaga lume au cerut noi investigații privind originea coronavirusului în ultimele luni, opinie împărtășită și de directorul general al OMS, Tedros Adhanom.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *