Economie Mondială

TOP cei mai mari exportatori de arme din lume

Volumul comerțului internațional cu arme convenționale a crescut cu 16% în ultimii cinci ani, potrivit unui studiu publicat de Institutul International de Cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI).

Cel mai mare exportator de arme din lume, Statele Unite, au înregistrat o creștere cu 23% a volumului de exporturi între 2010-2014, comparativ cu 2005-2009, cu o cota de 31% pe scena comerțului global de arme. Comparativ, Rusia deține o cota de 27%, fiind urmata de China, ale cărei exporturi au urcat cu 143% în ultimii cinci ani.

"Pentru Statele Unite, exporturile de arme au reprezentat de-a lungul timpului un factor major de politică externă și de securitate. Însă, în ultimii ani exporturile au fost necesare pentru a ajuta industria de arme din SUA să își mențină nivelurile producției într-o perioadă în care cheltuielile militare scad", a precizat directorul Programului de arme și cheltuieli militare al SIPRI, Aude Fleurant.

Principalii importatori sunt din Peninsula Araba

Statele care fac parte din Consiliul de Cooperare din Golf, respectiv Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar, au importat cu 71% mai multe arme în ultimii cinci ani față de perioada 2005-2009, reprezentând 54% din totalul importurilor care au venit în Orientul Mijlociu.
 

De altfel, cel mai mare stat al Peninsulei Arabe, Arabia Saudita, a devenit al doilea cel mai mare importator de arme la nivel global, mărindu-și volumul de importuri de patru ori în perioada 2010-2014. Cea mai mare parte a armelor cumpărate de statele Golfului Arab vin din SUA și Europa. Statele Consiliului de Cooperare din Golf, alături de Egipt, Irak, Israel și Turcia, vor primi comenzi tot mai mari de arme în următorii ani, arata SIPRI.

Jumătate din tarile care ocupă primele zece locuri în topul celor mai mari importatori din lume sunt din Asia: India – 15%, China – 5%, Pakistan – 4%, Coreea de Sud – 3% si Singapore – 3%.

Sursa: Wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *