Actualitate

Toamna se numara esecurile in politica dmboviteana

In Parlamentul de la Bucuresti sunt acum mai multi reprezentanti – mai exact, doi senatori si patru deputati – care ii reprezinta pe romanii din afara granitelor, desi nu toti se trag din randurile lor asa cum s-a sperat. Ce au realizat acesti domni, pana acum, pentru diaspora? Vizite multe in teritoriu, declaratii politice, cateva talk-show-uri si pe alocuri absenta totala: Lubanovici, Koto si Luca. Deci, cel putin trei sunt de decor in Parlament. Ceilalti trei duc batalii, uneori chiar si cu propriul partid.

E cazul deputatului Pantaru, care se lupta cu legea cetateniei romane si cu introducerea unor amendamente la ceea ce exista acum. De ce lupta? Pentru ca nu exista sprijin, nu exista interes si nu exista context favorabil. Ce se va alege acum cu aceasta lege dupa ruperea coalitiei? Va e greu sa ghiciti? Cine va mai sprijini amendamentele PSD, desi ele sunt in favoarea romanilor de dincolo de Prut? Ei da! Si cui ii pasa? Alte initiative legislative nici ca au mai fost pentru romanii din afara granitelor si mi-e greu sa cred ca vor mai fi, cel putin pana la viitoarea legislatura.

(…) Nu e nimic nou sub soare, am putea spune. Da, numai ca circul asta dureaza in Romania de 20 de ani incoace. Cand am spus ca la noi democratia merge pe pipaite si pe experimente, pe seama nervilor cetatenilor, unii mi-au spus ca „ma dau drept Brucan”… De nu s-ar vedea cu ochiul liber, nu as comenta. Ce este nou, sa zicem, in toata aceasta degringolada prelungita, este dispretul nemarginit deja pentru o populatie care, probabil, nu va iesi la vot nici in proportia de la europarlamentare sau, daca o va face, o va face ca sa amendeze de la stanga la dreapta. Macar de-ar fi si atat!

Ce s-a realizat in acesti ultimi ani, isi va pune intrebarea omul de rand? O clasa politica ce nu mai are nici un contact cu realitatea, desi pretinde ca da, si mai pretinde cu cinism ca ii reprezinta pe cei care au ales-o… Politicieni care fac aliante desi ele erau de la bun inceput sortite esecului, dar numai de dragul unor beneficii financiare? Legi care nu se mai termina de modificat? Daca stai sa te uiti putin, fara sa fii mare specialist in analiza politica, iti dai seama ca Romania isi traieste poate cea mai mare drama din 1990 incoace. Clasa politica a acceptat o alianta contra naturii, a format un Guvern in care nu a crezut nici o clipa? De ce?

Pentru ce si pentru cine? Electoratul care a votat dreapta s-a simtit tradat, chiar jignit, cand PD-L a facut mariaj cu stanga… si daca ar fi o stanga autentica… Cei de stanga au facut icter mecanic cand au vazut ca cei injurati in campanie se prind in hora unirii si isi declara dragoste. Dragoste cu nabadai, vorba filmului… Daca e sa ne referim la romanii din afara granitelor, cum credeti ca s-au simtit cei care au facut eforturi sa mearga, uneori sute de kilometri, pana la primul punct de vot, cand au aflat ca, in tara, cei pe care i-a votat vor fi in pat cu dusmanul? Cum? TRaDA?I!

(…) In alta ordine de idei. Presedintele a promis, a cata oara, ca va incerca sa indrepte relatia statului roman cu romanii din afara, ca va scoate Departamentul din „ghearele” MAE, unde era tinut prin vointa lui Diaconescu, personal exprimata in sedinta de Guvern, si a celor care au in subordine, de facto, acest minister. Sa vedem acum cata vointa exista, pentru ca Diaconescu nu mai exista, cel putin pe hartie, deci un obstacol uman a fost inlaturat in mod natural.

De ce este daunatoare ramanerea in continuare in aceasta structura? Am vazut in aceste luni mai multe anomalii pe care, daca nu le-am sesizat public, asta nu inseamna ca nu le-am observat si numarat: banul public a fost cheltuit in mai multe randuri pentru aceleasi deplasari, la intalniri cu comunitatile romanesti, dar pe mai multe „paliere”. Si asta nu e tot! (…) Si uite asa, romanii din Italia si Spania au fost „calcati” anul acesta mai mult ca niciodata. Rezultatul?

Pai asteptam sa il vedem din legi noi, din hotarari care sa vina sa ajute la indeplinirea promisiunilor din campaniile electorale anterioare. In notele lor de deplasare vom putea gasi peste cateva zeci de ani, in arhivele MAE, daca vor fi fost facute. Impresiile si ideile pe care le-au adunat insa in plan real, cele cateva puncte majore ale principalelor partide, nu s-au concretizat niciuna. Va imaginati ca intorsi din teren se puneau cumva la masa cu totii si, cu concluziile pe care le aduceau fiecare, reuseau sa construiasca ceva?! Nici vorba! Ca doar nu asta era scopul! In razboi si in dragoste cica totul e permis, dar cand te joci pe banul public de-a pisica si soarecele, cam ce o fi?

(…) S-a bifat asadar, de catre fiecare din „partile beligerante”, de fiecare membru de partid in parte, o intalnire electorala cu romanii din afara, si cu asta, basta. Ne-am asigurat ca romanii isi vor pastra identitatea! De partid poate, ca pe cea de romani si-o vor pierde-o de rusine, in cativa ani daca o tinem tot asa. (…)

Cred ca acum este oportun, cum le place „baietilor” sa spuna, ca acest Departament sa rupa pisica in doua si sa iasa de sub influenta nefasta sub care este, insa vom vedea cata vointa are si PD-L ca, intr-adevar acum, ca Diaconescu nu mai este, sa transeze lucrurile si sa puna pe un fagas normal relatia cu romanii din afara granitelor. Cum o vad eu normala?

Complet depolitizata! Insa visez cu ochii deschisi, asta stiu! Atata vreme cat lucrurile se masoara in voturi si sprijinul catre romanii din afara – in cat de influent poate fi unul sau altul la nivelul comunitatii -, nu vom putea sa avem o comunitate romaneasca de calitate care sa se implice in viata politica, nu vom putea avea legi care sa ii sprijine si care sa faca astfel incat banul, care oricum intra in tara, sa intre cu folos si sa ajute realmente comunitatile locale catre care se indreapta; nu vom putea avea o comunitate romaneasca globala care sa fie alaturi de clasa politica, pentru ca nu se pot identifica cu aceasta.

Vom avea insa o relatie duplicitara, permanentizata, vom avea profitori la banul public, incompetenta si lipsa de reprezentativitate in gestionarea intereselor romanilor din afara. Ei, cei multi, au vorbit de mai multe ori si au spus: „Nu vrem spectacole cu carnati si bere! Vrem legi, vrem respect, vrem ca tara pe care am lasat-o in urma si unde trimitem bani lunar sa ne vrea inapoi, ca o plusvaloare, nu doar ca masina de vot! Sa ne arate ca vor copiii nostri, sa ne aduca scoli si biserici, daca vor ca noi sa ii mai invatam ca sunt romani, sa ne arate, nu din vorbe ci din legi, ca vor mana noastra de lucru si ca vor sa investim, sa ridicam comunitatile de unde plecam!”.

Ce culoare cred eu ca ar trebui sa aiba acest Departament? Roz! Ca speranta! Speranta ca numai cu seriozitate si fara calcule vulgare se poate construi ceva stabil, nu vanare de vant cum am vazut in aceste noua luni…
 

Citeste articolul integral pe Romanian Global News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *