Ultima oră

Tiraspolul cere Rusiei să-şi intensifice prezenţa în zona de securitate de pe Nistru

După cum transmite INFOTAG, joi, la şedinţa CUC de la Tighina, delegaţia a prezentat o declaraţie în care îşi expune opinia că „cerinţele de ultimatum faţă de Rusia de a-şi retrage contingentul militar, care are funcţia de menţinere a păcii, prevăzute în decretul lui Ghimpu, sînt orientate spre modificarea formatului care funcţionează eficient şi spre nimicirea mecanismelor de conducere a Forţelor Pacificatoare Comune, de control şi de asigurare a păcii în Zona de Securitate”.

„Ele sînt o dovadă elocventă a faptului că Chişinăul este axat pe escaladarea tensiunii, pe crearea unor premise pentru posibila restabilire forţată a aşa-numitei „ordini constituţionale” şi pe reluarea confruntării armate cu Transnistria”, consideră delegaţia regiunii.

Pentru a nu admite escaladarea tensiunii asemănătoare celei care s-a creat în zona conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud din august 2008, delegaţia îndeamnă „la restabilirea numărului de pacificatori ruşi, precum şi la reluarea zborurilor în Zona de Securitate a escadrilei formată din şase elicoptere Mi-8 şi patru elicoptere Mi-24”.

Mai mult, Tiraspolul insistă asupra scoaterii poliţiei şi instituţiilor penitenciare ale Moldovei din Bender.

Delegaţia moldovenească a refuzat să accepte spre informare declaraţia părţii transnistrene şi nu împarte temerile ei. Ea a amintit că în conformitate cu cerinţele Acordului de la Odesa din 1998 privind măsurile de încredere şi de dezvoltare a contactelor dintre Moldova şi Transnistria, numărul contingentului militar a fost redus, iar creşterea prezenţei militare în Zona de Securitate nu este nicicum motivată.

Afară de aceasta, Moldova pledează pentru înlocuirea contingentului militar de menţinere a păcii cu o misiune de observatori civili sub egida OSCE.

INFOTAG

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *