Social

Tinerii romi doboară stereotipuri

Bunăoară, săptămâna trecută a avut loc Conferința „Cultura, identitatea și participarea civică romă”, în cadrul căreia s-au întrunit tinerii care au beneficiat de burse universitare în cadrul Programului de Burse Universitare în Drept și Științe Umaniste al Fondului de Educație pentru Romi, o fundaţie internaţională cu sediul la Budapesta.

Aici s-a discutat despre dezvoltarea profesională, abilitarea, mobilizarea civică a tinerilor de etnie romă, asemenea și despre explorarea modului în care romii tineri şi cu studii superioare pot contribui la pace şi înţelegere reciprocă.

În ultimii 10 ani, Fondul de Educație pentru Romi, cu suportul financiar al Fundaţiei germane „Comemorare, Responsabilitate şi Viitor”, a susţinut sute de tineri Romi din Moldova, Rusia şi Ucraina să-şi atingă scopurile academice şi profesionale prin intermediul burselor academice din cadrul Programului de Burse Universitare în Drept şi Ştiinţe Umaniste.

„Am fost cel mai bun în liceu, iar la universitate printre primii”

Grigore Zapescu, unul dintre tinerii romi care au beneficiat de burse pentru studii, a absolvit recent Facultatea de Drept a USPEE „Constantin Stere” din Chișinău. Grigore a aflat de această posibilitate încă din liceu, când și a început să-și pregătească dosarul pentru a obține susținere financiară pentru studii universitare. Mai mult decât atât, datorită reușitelor sale academice, Grigore a obținut bursă în fiecare an. Potrivit tânărului jurist la baza abandonului școlar sau universitar din partea romilor stă, de fapt, incapacitatea acoperirii cheltuielilor de studii. „Am fost cel mai bun în liceu, iar la universitate printre primii. Am susținut examenele de licență cu note de 10, iar acum urmează să depun actele pentru înmatricularea la studii de masterat. Concomitent vreau să fac stagierea în avocatură”, afirmă Grigore Zapescu. Acesta își amintește cum, în primul an universitar, aflând că este de etnie romă, colegilor săi nu le venea să creadă. „Fiind la buget și printre cei mai buni, văzând cum m-am încadrat în colectiv, cum vorbesc cu ei, cu profesorii, nu mă recunoșteau ca rom. Iar când au aflat, îmi spuneau „Tu nu arăți a rom, nu ai cum să fii rom”. Deci ei din start au o viziune clară despre cum suntem noi. Iar eu, prin felul meu de a fi, am distrus acest stereotip”, conchide tânărul.

O altă beneficiară a Programului, originară din Ucraina, este Aliona Cazanskaia care participă pentru prima dată la această conferință. Întrebată ce planuri de viitor are și unde își dorește să învețe mai departe, Aliona a declarat că totul depinde de posibilități. „Putem planifica și visa la multe. Desigur, îmi doresc să obțin masteratul peste hotarele Ucrainei, dar, iarăși, depind de oportunităţile pe care le voi avea, de familia mea și atitudinea ei față de planurile mele”, a explicat Aliona Cazanskaia. Potrivit tinerei, prin intermediul Fondului de Educație pentru Romi aceasta nu doar a obținut bursă, dar și a avut ocazia să cunoască membrii comunităților rome atât din Moldova, cât și din Rusia.

„Noi monitorizăm progresul academic al studenților”

Programul de Burse Universitare în Drept şi Ştiinţe Umaniste, de fondurile căruia au beneficiat deja peste 130 de tineri romi din Republica Moldova, este administrat de Centrul de Informații Universitare. Potrivit directorului acestuia, Angela Mușet, „scopul Fundației „Comemorare, Responsabilitate şi Viitor” şi a Fondului de Educație pentru Romi este de a facilita accesul la studii pentru tinerii de etnie romă, pentru a accede la studii de calitate, ca mai apoi să devină specialiști în domeniu”. Pe parcursul a zece ani de existență a Fondului de Educație pentru Romi, se observă o creștere de aplicații la Program. Anual avem circa 50 de aplicații, iar în urma unei selecții riguroase se acordă burse de maximum 1300 de euro/an, iar în unele cazuri se acoperă și taxele de școlarizare”, explică Angela Mușet.

Pentru a primi în continuare bursa, studenții trebuie să demonstreze o reușită bună în procesul de studii. „Noi monitorizăm progresul academic al studenților. Fiecare dintre beneficiari trebuie să ne trimită un raport semestrial, pentru ca noi să vedem dacă au susţinut toate examenele și dacă au evoluat. În baza acestor documente decidem dacă studentul respectiv va mai primi bursă sau nu. Pe lângă ajutorul bănesc, oferim acces la diverse traininguri și activități de dezvoltare academică și profesională”, spune Stela Garaz, ofițer de program pe studii și politici al Fondului de Educație pentru Romi. În cadrul proiectului s-a observat că numărul de absolvenți ai facultăților a crescut.

Potrivit ofițerului, în cadrul comunităților de romi sunt modele demne de urmat, care se bucură de succes atât pe plan academic, cât și profesional. „Sunt tineri romi care au fost beneficiari ai programului în trecut şi care deja au absolvit facultăţi de medicină, informatică, drept, limbi moderne şi altele şi care s-au încadrat cu succes în câmpul muncii în poziţii care necesită studii superioare”, relatează Stela Garaz.
Pe lângă burse de studii, tinerii pot primi și granturi mici pentru a implementa proiecte de dezvoltare comunitară în comunitățile locale de romi. Până în prezent, trei grupuri de studenți romi din țară au beneficiat de astfel de granturi pentru dezvoltare comunitară în valoare de până la 2500 euro per grant.

Mai multe detalii despre programul de burse al Fondului de Educaţie pentru Romi pot fi obţinute la sediul Centrului de Informații Universitare: tel. (022) 221172 sau adresa de e-mail eac@eac.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *