Actualitate

Termoelectrica: Debranşarea de la sistemul centralizat majorează facturile vecinilor

Într-un comunicat de presă, Termoelectrica atenţionează că, potrivit legislaţiei, deconectarea vecinilor de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică se face doar prin respectarea unui şir de rigori tehnice, inclusiv prin acordul în scris al fiecărui locatar.

Administraţia întreprinderii prezintă şi nişte calcule în susţinerea atenţionărilor lansate. Spre exemplu, un bloc locativ cu 53 de apartamente, care în anul 2003 avea doar 3 apartamente deconectate, înregistra un consum mediu lunar pe apartament de 1,340 Gcal, care presupunea o factură de 1295 de lei. În anul 2016, numărul apartamentelor deconectate s-a majorat până la 13 şi, respectiv, consumul mediu lunar pe apartament a fost în mărime de 1,671 Gcal, sau aproximativ 1615 lei, ceea ce este cu 19,8% mai mult.

O alternativă deconectării de la sistemul centralizat şi instalării centralelor de apartament este sistemul de distribuţie a agentului termic pe orizontală, cu contorizare individuală în fiecare apartament şi puncte termice individuale. Rezultatele demonstrează că locatarii blocurilor cu sistem orizontal şi PTI- uri instalate plătesc în medie cu 34% mai puţin faţă de consumatorii din blocurile cu sistem vertical.

De curând, Termoelectrica a lansat o platformă de comunicare cu gestionarii fondului locativ privind posibilitatea instalării unui astfel de sistem, iar în iulie curent a fost semnat un parteneriat cu Asociaţia coproprietarilor în condominiu ACC 51/417 pentru instalarea unui astfel de sistem de termoficare pentru 5 blocuri locative.

IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *