Social

Temperaturile ard culturile agricole

Fermierii şi producătorii descriu situaţia ca fiind una alarmantă, mai gravă decât anii precedenţi, în timp ce reprezentanţii Ministerului Agriculturii menţionează că clima va afecta doar calitatea culturilor.

Filip Beiu, producător din raionul Orhei, ne-a spus că culturile s-au vestejit. „Cele mai afectate sunt floarea-soarelui, porumbul şi tutunul. Primele patru frunze de la floarea-soarelui sunt uscate deja, la fel porumbul şi unele fructe din livadă”, ne-a spus Filip Beiu. Potrivit producătorului, floarea-soarelui înfloreşte acum şi există pericolul să nu dea roade, dacă căldurile se vor mai menţine câteva zile pe teritoriul R. Moldova. „Situaţia este mai gravă decât în anii precedenţi”, consideră Filip Beiu.

Şeful Secţiei fitotehnie a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Valeriu Masleanschi, a remarcat că temperaturile de 36°C – 38°C, înregistrate în ultimele şapte zile, dăunează dezvoltării plantelor. „În acelaşi timp, culturile spicoase, boabele cărora s-au format deja nu vor avea probleme. Noi am început recoltarea orzului, grâului în raionul Ştefan-Vodă şi în alte raioane din sudul republicii. Pot avea probleme culturile cu boabe în faza de lapte: calitatea acestora va fi afectată”, a afirmat Valeriu Masleanschi.

„Porumbul rezistă pentru că este o cultură rezistentă la secetă, dar, totuşi, o parte din plante au început să se îngălbenească. Rezistă şi floarea-soarelui, dar insuficienţa umidităţii dereglează dezvoltarea culturilor: seminţele vor fi mici şi seci. Aşteptăm precipitaţii pe 23-26 iunie, ceea ce ar putea ameliora situaţia sfeclei de zahăr, plantelor de soia, legumelor, în special ardeilor dulci, roşiilor, castraveţilor şi restul culturilor”, a adăugat şeful Secţiei fitotehnie din cadrul MAIA.

Potrivit meteorologilor, vremea se va răcori puţin săptămâna viitoare. „Căldurile de până la 39°C vor dura pe parcursul zilei de astăzi, pe 23 iunie temperatura va scădea până la 35°C, apoi va mai scădea uşor până la 26°C – 29°C până pe 27 iunie. Aşteptăm ploi de scurtă durată cu descărcări electrice în noaptea de 24 iunie şi pe 27 iunie”, ne-a spus şeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ilie Boian.

În ultimele zile, temperatura a înregistrat valori-record pe teritoriul R. Moldova pentru această perioadă. Astfel, pe 20 iunie 2012 temperatura maximă a aerului a atins +38,9ºС la Făleşti, pentru prima dată din toată perioada de observaţii instrumentale. Temperaturi-record, în valoare de la +35,1ºС până la +38,9ºС, au fost înregistrate şi la Camenca, Râbniţa, Corneşti, Bravicea, Codrii, Bălţata, Tiraspol, Ştefan-Vodă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *