IT&C

Surse ecologice de termoficare la Buzau

O strategie aprobata recent de Consiliul judetean Buzau din Romania presupune inlocuirea vechilor sisteme de termoficare din imobilele din proprietatea publica a judetului cu surse alternative de producere a energiei termice. Primul care va beneficia de noile sisteme de furnizare a energiei termice este spitalul judetean. In momentul de fata, agentul termic pentru incalzirea celor trei corpuri de cladire dar si pentru apa calda menajera este furnizat de centrala termica proprie care functioneaza cu gaze naturale.

In medie, pe zi, se consuma 125 metri cubi de gaze. Pentru ca acest consum sa fie cat mai repede redus, Consiliul judetean propune instalarea de panouri solare pe acoperisul spitalului. Astfel, conform proiectului tehnic, se intentioneaza amplasarea a 160 de colectoare solare pe corpul de cladire cu inaltimea cea mai mica, evitandu-se atat pierderile de caldura, cat si problemele de hidraulica. Instalatiile termice solare preiau energie de la soare si o distribuie in toata cladirea, fara sa mai fie nevoie de consum de electricitate sau combustibil. Economia care rezulta poate ajunge la 90, chiar 100%, in anotimpurile cu soare puternic. In sezonul rece, cand este nor, se foloseste insa si incalzirea traditionala”, a declarat Florin Istrate, inginer energetician.

Costul celor 160 de colectoare solare se ridica la suma de 1.140.000 euro, bani care, in proportie de 80 la suta, sunt asigurati de catre Administratia Fondului pentru Mediu. Restul de 20 la suta, adica suma de 228.000 euro, provin din bugetul Consiliului Judetean Buzau. Se estimeaza ca investitia sa fie amortizata in decursul a sapte ani.

Sursa: Adevarul

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *