Economie

Subvenţiile pentru agricultură au crescut considerabil

Prin Hotărârea Guvernului nr. 60 din 4 februarie 2010, a fost creată Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – organ administrativ, subordonat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, responsabil de gestionarea resurselor financiare destinate pentru susţinerea producătorilor agricoli, monitorizarea repartizării acestora şi evaluarea cantitativă şi calitativă a impactului generat de măsurile de susţinere a agricultorilor de către stat. Subvenţiile pentru agricultură sunt, acum, alocate prin intermediul acestei agenţii de plăţi.

Viceministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ne-a spus că noua agenţie va desemna beneficiarii de subvenţii acordate de stat după mai multe criterii, inclusiv pe bază de concurs al proiectelor de afaceri. Potrivit lui Bumacov, crearea unei singure structuri prin intermediul căreia se acordă subvenţiile este o practică aplicată şi peste hotare. La rândul său, vicedirectorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, ne-a informat că, pentru anul 2010, fondul pentru agricultură constituie 400 mln. lei. „De la instaurarea noii guvernări, pentru susţinerea agriculturii au fost alocaţi 650 mln. lei, 250 mln. au fost adăugate la bugetul prevăzut pentru anul 2009, iar 400 – alocate pentru anul 2010. Comparativ, în 2008 au fost alocate 270 mln. lei pentru sectorul agricol, iar în 2009 – 313 mln.”.

Potrivit lui Ciubuc, conform Regulamentului de subvenţionare pentru anul 2010, există 11 măsuri de sprijin, dintre care: asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie, care a fost prelungită până în 2012; stimularea înfiinţării plantaţiilor pomicole şi viticole (au fost alocaţi 49 mln. lei pentru 2010, cu zece milioane mai mult decât anul precedent); stimularea infrastructurii şi creşterea producţiei pe teren privat (10 mln. lei pentru anul 2010, de patru ori mai mult decât în 2009); compensarea parţială legată de procurarea tehnicii şi utilajului agricol, precum şi sistemele de irigaţie; promovarea dezvoltării agriculturii ecologice; subvenţionarea reutilării fermelor zootehnice (se subvenţionează 30% din costul utilajului); ajutor pentru procurarea animalelor; crearea infrastructurii post-recoltare în zonele rurale şi altele. De asemenea, câteva măsuri au fost plafonate, adică subvenţionate până la o sumă limitată, pentru că fondul se epuiza mult mai repede decât la momentul actual, iar astfel a fost extinsă posibilitatea majorării numărului de beneficiari.

Pentru prima dată, a fost instituită o măsură nouă care ţine de stimularea creditării şi prevede compensarea dobânzii la creditele obţinute şi utilizate în agricultură. Nicolae Ciubuc a adăugat că de subvenţii beneficiază întreprinderile private, deoarece cele de stat au alte facilităţi. Totodată, începând cu anul 2010, politica Ministerului Agriculturii este orientată spre stimularea şi susţinerea investiţiilor. „Prin crearea Agenţiei a fost asigurată transparenţa procesului de subvenţionare şi informaţiilor despre beneficiarii subvenţiilor. S-a schimbat şi modalitatea de selectare a dosarelor – prin concurs -, ceea ce ne permite să acordăm suportul celor mai bune planuri de afaceri”, ne-a mai spus Nicolae Ciubuc, „dezamorsând” astfel „şopârla” privind micşorarea subvenţiilor în agricultură, lansată de unii politicieni. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *