Cultură

Sub steaua lui Eminescu

Au venit şi persoane oficiale. Primul (la ora 8.30) a depus flori preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, apoi preşedintele parlamentului, Marian Lupu. La eveniment a fost prezent şi prim-ministrul Vlad Filat, care a apărut la ora 10.00. El a spus că, începând cu anul viitor, conform unei hotărâri de guvern, pe 15 ianuarie, de ziua naşterii poetului, vom marca Ziua Culturii, aceasta fiind o sărbătoare naţională. Întrebat de ziarişti, ce crede că a avut în vedere Eminescu când a scris „Suntem români şi punctum”, premierul a răspuns următoarele: „A spus un mare adevăr, care este unul incontestabil”.

Puţin mai târziu, a sosit şi Mihai Ghimpu, însoţi de echipa Partidului Liberal. Pentru el, 15 iunie este o zi care îi aminteşte că marele poet Eminescu ne-a spus că vorbim româna, că suntem români, cei care ne-an născut pe vechiul pământ al Daciei. „Este un geniu universal. Când vorbim de Eminescu, nu trebuie să apară problema cine suntem şi ce limbă vorbim”, a afirmat preşedintele PL.

La bustul lui Eminescu au mai depus flori primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Excelenţa Sa, Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, scriitori, actori, profesori, funcţionari publici din diverse instituţii, precum şi numeroşi cititori.

Apoi a urmat tradiţionalul recital literar-muzical. El a fost deschis de către preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu. „Eminescu a devenit pentru noi un simbol, o conştiinţă naţională. Întreaga noastră luptă pentru renaşterea naţională a fost sub steaua lui Eminescu. A cinsti memoria lui Eminescu nu înseamnă doar o întoarcere în trecut. Aceasta înseamnă, înainte de toate, a cinsti limba română în care suntem, în care vorbim şi în care existăm. Eminescu a fost şi continuă să rămână pentru noi un mare reper. El echivalează în plan spiritual doar cu Ştefan cel Mare. Eminescu şi Ştefan cel Mare – iată un tandem salvator pentru întreaga românitate”, a constatat preşedintele USM.

În continuare a luat cuvântul primarul general Dorin Chirtoacă. El a spus că Mihai Eminescu a fost un răzvrătit al vremii, un rebel, în mare parte neînţeles şi marginalizat. Abia după moarte i-a venit recunoaşterea cu adevărat. „Eminescu ne-a dat adevărate lecţii de deminate. Dacă vom avea demnitate, vom reuşi să realizăm idealurile la care a visat el pentru neamul românesc”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Despre actualitatea operei lui Eminescu au mai vorbit scriitorii Ion Hadârcă Ana Bantoş, Teo Crhiriac, Gheorghe Ciocoi ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *