Actualitate

STUDIU / Popa este cel frecvent nume de familie în România, iar Rusu, în Republica Moldova – INFOGRAFIC

Studiul discută şi despre originea diferitelor nume de familie din întreaga lume, acestea fiind inspirate din ocupaţiile sau caracteristicile persoanelor, „un obicei ce se trage din secolele anterioare”. Astfel, Popa a fost utilizat pentru a defini caracteristici personale, iar numele de familie Rusu face referire la o anumită regiune.

În Europa, cele mai frecvente nume de familie provin de la ocupaţii şi profesii, din derivate de la numele tatălui (Johnson de la John’s son şi Jones, spre exemplu) sau forme de relief (Munteanu, Câmpeanu, Bush etc.)

În România, cele mai frecvente nume provin din ocupaţii, cum ar fi, spre exemplu, Ciobanu, Baciu, Dascălu, Militaru, sau fac referire la o anume regiune (cum ar fi Sîrbu, Turcu, Moldoveanu, Neamţu, Rusu).

Cele mai multe familii din ţara noastră, 21.508 mai exact, poartă de generaţii întregi, numele de Popa, conform hartanumelorromâneşti.ro. Originea numelui Popa este una maghiară, Popa fiind numele primit de ţăranii din satele care aparţineau Bisericii Catolice şi era folosit pentru oamenii simpli, conform istoricului britanic, Alan John Percivale Taylor. Pe locurile secundare se află numele Popescu şi Pop. Apoi, pe locul patru se află Radu, urmat de Ionescu, pe cinci. Dumitru ocupă locul şase în topul celor mai frecvente nume de familii din România. Stoica este pe locul şapte, iar numele Stan, pe opt. Locul nouă este ocupat de numele Gheorghe, iar pe zece se află numele Rusu.

Cele mai comune nume: Smith, Ivanov şi Wang

În ţările vorbitoare de limba engleză, precum Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, numele de familie cel mai comun este Smith, derivat din cuvântul anglo-saxon „smitan”, care înseamnă „a lovi”. Smith a devenit nume de familie acum câteva sute de ani pentr pentru fierari. Murphy este numele cel mai des întâlnit în Irlanda, Martin, în Franţa şi Garcia, în Spania. Mai departe, Rossi este cel mai comun nume în Italia şi Ivanov, în Bulgaria.

În Coreea de Nord, cel mai des întâlnit nume este Kim, care este totodată numele conducătorului ţării, Kim Jong-Un, succesorul lui Kim Jon-Il. Mai departe, cel mai popular nume în China este Wang, în India este Devi, iar în Mongolia, Ganbold. Apoi, în America de Sud, cel mai frecvent nume de familie este Gonzalez, urmat de Rodriguez. Gonzalez vine de la denumirea cuvântului „război” în limba germană medievală. Nu în ultimul rând, în Egipt, cel mai popular nume este Mohamed sau o variaţiune a acestuia, precum Muhammadi sau Mohammadi. Nume precum Ilunga, Kamara şi Manuel sunt cele mai întâlnite în Africa de Sud.

Topul celor mai comune nume la nivel mondial arată că 76 de milioane de oameni au numele de familie Wang (China) şi 69 de milioane poartă numele de Devi (India). Pe locurile trei-cinci se află numele Zhang, Li şi respectiv Liu, întâlnite în China şi purtate de 68 milioane de persoane.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *