Sport

Start în Liga Campionilor 2012-2013

Competiţia de lux a Europei fotbalistice a pornit la drum aseară în nota ultimilor ani: cu premii şi mai generoase. Numai din vânzarea drepturilor de retransmisie a Ligii Campionilor către televiziuni şi din contracte publicitare, UEFA a încasat deja 910,3 milioane de euro net.
Dintre acestea, 500,7 milioane înseamnă fondul de premii fixe, iar restul de 409,6 milioane reprezintă aşa-numitul „market-pool”. Bani care se distribuie în funcţie de numărul echipelor unei ţări calificate în competiţie.

În ceea ce priveşte premiile fixe, comparativ cu sezonul trecut, forul continental a plusat peste tot. Dar sunt trei etape ale competiţiei pe care le-a tratat cu o mai mare generozitate decât pe celelalte. De pildă, banii de start. Finalista, la rândul ei, va lua în plus 900.000 de euro faţă de cea din ediţia trecută (Bayern). Cea mai mare creştere se înregistrează însă la premiul acordat învingătoarei din finala care va avea loc la Londra: 15 milioane de euro!

• 37,4 milioane euro poate aduna în total câştigătoarea trofeului numai din premiile UEFA dacă învinge şi în toate cele șase meciuri din grupă;
• 7,641 miliarde euro au intrat în conturile cluburilor participante începând din sezonul 1992-1993, când s-a inaugurat Liga Campionilor;
• 885,54 milioane euro e diferenţa între fondul total de premii fixe în 1992, la debutul Ligii, şi cel de astăzi.
Din păcate, R. Moldova nu are o reprezentantă în competiție, după ce campioana țării, Sheriff Tiraspol, a fost eliminată în turul trei preliminar de către croații de la Dinamo Zagreb, după ce au pierdut ambele meciuri. România este reprezentată de CFR Cluj, care va debuta în ediția din acest an în această seară, de la ora 21:45, pe terenul formației portugheze Braga. În play-off-ul Ligii clujenii au eliminat revelația ediției trecute, FC Basel, echipa care a scos din cursa spre trofeu una dintre marile favorite, Manchester United.

Iată programul complet al zilei de azi:
Chelsea – Juventus
Celtic – Benfica
Man. United – Galatasaray
Braga – CFR Cluj
LOSC – BATE
Bayern – Valencia
Barcelona – Spartak Moskva
Șahtar Donețk – Nordsjælland

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *