Orhei

SOCIAL: Şanse pentru o viaţă mai bună pentru copiii din internate

Este vorba de casa comunitară din satul Mitoc, raionul Orhei, unde, de aproape 10 luni, locuiesc patru băieţi cu dizabilităţi mintale şi fizice, care, anterior, au locuit în Casa-internat din Orhei. Serviciul casa comunitară este unul alternativ celui rezidenţial pentru persoanele cu dizabilităţi mintale care nu se pot întreţine în mod independent.

„Îmi place să mă uit pe fereastră, să văd lumea cum merge pe drum. La internat nu puteam să fac asta, pentru că era un gard mare, în plus ne aflam lângă pădure şi oamenii nu prea trec pe acolo”, povesteşte emoţionat Ion, un tânăr de 18 ani, imobilizat într-un scaun cu rotile, care a părăsit internatul după opt ani de aflare acolo.

Trei case comunitare pentru 16 copiii de la internatul din Orhei

Silvia Levinscaia, asistenta medicală care are grijă de cei patru băieţi, spune că aici copiii au toate condiţiile să se simtă ca acasă, deşi sunt înconjuraţi doar de personalul specializat, şi nu de membri ai familiei. „Ne străduim să le oferim dragostea şi grija de care au nevoie. Aici ei se pot simţi mai independenţi, să ia o decizie despre ceea ce ar vrea să facă, cu ce să se îmbrace sau ce să mănânce”, spune asistenta medicală. Ea a remarcat faptul că băieţii în vârstă de 18, 17, 15 şi 10 ani au nevoie de îngrijire permanentă, de aceea, în afară de ea, mai muncesc la casa comunitara încă cinci persoane: o bucătăreasă, o asistentă socială şi trei îngrijitori. „De când se află aici, copiii au înregistrat multe progrese. Niculăeiş deja a început să se spele singur pe dinţi, să se îmbrace singur”, îmi povesteşte entuziasmată Silvia Levinscaia.

Parascovia Munteanu, managerul departamentului dezvoltare din cadrul ONG-ului Keystone, spune că întregul proiect a costat circa 1,3 mln. lei. „A fost procurată o locuinţă tipică din această comunitate, care a fost adaptată, renovată, mobilată şi create condiţiile necesare pentru cei patru copii cu dizabilităţi severe, pentru ca ei să locuiască aici. După ce s-au făcut toate pregătirile, inclusiv instruirea personalului, în august 2011 patru băieţi de la casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale au fost transferaţi în această casă comunitară. Mediul familial de aici i-a ajutat să se simtă mai bine psihologic, dar şi chiar fizic”, conchide Parascovia Munteanu. Potrivit ei, asemenea case comunitare au fost create şi în satul Hansca, Ialoveni, şi în satul Voloave, Soroca. În total, în cele trei case comunitare locuiesc 16 băieţi de la Casa-internat din Orhei.

Asistenţa parentală profesională

Un serviciu alternativ celui rezidenţial este şi serviciul asistenţă parentală. Tamara Bejan împreună cu soţul sunt asistenţi parentali de patru ani. Femeia povesteşte că soţul ei şi-a dorit copii mulţi în familie, dar pentru că au avut doar doi, au decis să aibă grijă de câţiva micuţi de la internat. „Copiii mei sunt mari: fiul este căsătorit (şi ei au luat o fetiţă în asistenţă parentală), iar fiica absolveşte anul acesta liceul. În urmă cu patru ani, am luat o fetiţă de la internat pe perioada vacanţei. Ea s-a împrietenit cu fiica mea şi, practic, de aici a pornit totul. Apoi, fetiţa avea şi un frăţior imobilizat în cărucior cu rotile. Aşa i-am luat în familie pe ambii”, povesteşte Tamara Bejan, mamă a şapte copii, pentru că, între timp, a mai luat de la internat încă o fetiţă şi doi băieţei. Deşi recunoaşte că îi este foarte greu, pentru că trăiesc destul de modest, femeia nu se plânge şi spune că îşi va da toată silinţa ca să-i facă pe copii să se simtă mai bine. „Nu vrem să îi dăm înapoi, îi iubim, dar totodată vrem ca aici să le fie mai bine decât la internat, să aibă tot necesarul. Deocamdată, ne descurcăm, muncim pământul, avem şase căpriţe care ne sunt de mare ajutor. Mai greu este cu spaţiul locativ…”, spune Tamara Bejan din Orhei.

La internat locuiesc peste 150 de adulţi cu nevoi speciale

La casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale severe din oraşul Orhei se află în plasament 268 de băieţi, dintre care 113 sunt minori, iar 155 sunt adulţi cu vârsta de peste 18 ani. Pentru susţinerea instituţiei, în anul trecut din bugetul statului au fost alocate surse financiare în sumă de peste 12 mln. lei. De la demararea reformei sistemului rezidenţial, 58 dintre băieţi de la internatul din Orhei au fost reintegraţi în familiile biologice sau plasaţi în servicii alternative de asistenţă parentală profesională, casă comunitară, locuinţă protejată, unde ei au parte de condiţii de viaţă apropiate mediului familial.

Din 2007 până în prezent, circa 5.780 de copiii s-au reîntors în familiile biologice sau au fost plasaţi în servicii alternative, iar 11 instituţii rezidenţiale au fost închise.

O nouă strategie de protecţie a copilului

La mijlocul lunii aprilie au fost lansate consultările publice pentru elaborarea unei noi Strategii de protecţie a familiei şi copilului în R. Moldova. Noua strategie îşi propune să combată violenţa în familie, abuzul împotriva femeilor şi copiilor, exploatarea prin muncă şi cea sexuală, precum şi să creeze servicii de sprijin pentru familii, astfel încât acestea să-şi poată creşte şi educa copiii acasă. Totodată, noul document va viza prevenirea instituţionalizării copiilor de la vârsta de 0-3 ani. Va fi elaborat un proiect de instrucţiuni privind asistenţa în cazurile de abuz, neglijare, trafic, violenţă faţă de copil, care va determina un mecanism de colaborare multidisciplinară între diverşi actori responsabili de soarta copiilor.

Înainte de a fi aprobate, instrucţiunile respective vor fi verificate în practică. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *