Politică

„Smiorcăieli din provincie: Nu mă pot certa cu Dodon Visarionovici”

Lesne se explică: la 70 de ani ai mei trăiţi anapoda şi 30 de slujire onestă teatrului bălţean, Uniunea Scriitorilor din R. Moldova mi-a juruit un ordin cât se poate de fudul, iar direcţia T. N. „V. Alecsandri” – medalia „Mihai Eminescu”. Îmi ziceam: ordinul ar fi prea gras pentru mine, dar medalia… De ce nu mi-aş prinde în piept şi eu la hramul Mihorenilor mei sau… la înmormântarea vreunui şef de partid, dat cu naftalină, medalia lui bădia Mihai, a cărui poezie am predat-o peste două decenii la Pedagogicul „A. Russo”? Că s-au căpătuit cu ea, dragă Doamne, tipi care, întâlnindu-i aşa, în stradă, să-i tai că nu-ţi spun câte strofe are „Somnoroase păsărele”, dar mite să le declame.

Mă credeţi omeneşte: nu mă pot certa cu prezidentul Visarionovici, cu toate că sunt minunat de supărat pe dânsul. Nu pot din cauză că fostul, foarte darnicul, dar nu cu mine, Nicolae Timofti, n-a avut interesul să descopere în listele acelea de fericiţi şi numele meu. Şi, dacă nu mi-a dat-o Domnia Sa, va trebui s-o facă Dodon Visarionovici! Însă, dacă-l ating pe obrăjori barem c-o floare, timp de patru ani – că ceilalţi patru n-o mai întind eu – nu mai văd medalia. Mi-o dă, dacă vrea, pentru că altceva – ehe! câte a promis el, în campanie, proştilor cu creieri, venetici sau din băşici naţionale – nu poate! Nu vă uitaţi cum se înfoaie, secundat de jujuci-lichele de tranziţie – nu poate, măi!

Deocamdată nu mă pot certa. Înţelegeţi-mă şi nu mă suspectaţi, rogu-vă, de obedienţă. Să-mi văd, mai întâi, medalia prinsă colea la reverul costumului meu de gală…

Al vostru suferind,
Gheorghe Calamanciuc

P. S. Hai că nu puteţi lua în serios ce v-am spus până acum. Anunţasem, până la alegeri, pe Facebook că mă împuşc dacă Dodon îmbracă roba de prezident. A. Ţurcanu era gata să-mi împrumute şi puşca lui ca s-o probez, mai întâi, pe Visarionovici. N-am făcut-o – scuzaţi. Dar las acest micuţ testament: să fiu împuşcat de orice lichea dodonistă, dacă, într-un acces de demenţă, voi primi vreo tinichea din mâinile acestui boss al guberniei. Uite că mă dau iar în spectacol! 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *