Social

Sistemul de asigurări sociale este la pământ

În aceste condiţii, persoanele care nu acumulează stagiul de cotizare necesar vor ajunge să nu mai poată pretinde nici la pensia minimă din RM. Motivul pentru care moldovenii refuză să contribuie la Fondul Naţional de Asigurări Sociale este nivelul foarte scăzut al încrederii faţă de sistemul asigurărilor sociale din ţara noastră. Un studiu, în acest sens, a fost prezentat, astăzi, de către IDIS „Viitorul”.

Un moldovean apt de muncă din zece activează peste hotare, ceea ce creează provocări pentru sistemul naţional de protecţie socială, a menţionat sociologul Natalia Vlădicescu, autoarea studiului. „Presiuni ar putea fi create doar în cazul în care numărul persoanelor care solicită pensia minimă va fi prea mare. În cazul ajutoarelor sociale, cheltuielile asociate acestor plăţi, teoretic, au un potenţial de presiune asupra bugetului de stat”.

Coautorul studiului, sociologul Vasile Cantarji, este de părere că actuala formulă de calcul a alocaţiilor sociale nu este una potrivită, întrucât veniturile provenite din remitenţe sunt lăsate oarecum în umbră. „Ajutoarele sociale se calculează în baza diferenţei între venitul global şi venitul lunar minim garantat. Or, veniturile provenite din remitenţe nu sunt monitorizate nicidecum”.

Cea mai mare problemă, o spun specialiştii, rămâne nivelul scăzut de informare şi de încredere a populaţiei în sistemul de pensii şi cel al asigurărilor sociale, în general. Iar alternativele private rămân subdezvoltate. Aceştia recomandă promovarea contractelor individuale cu Casa Naţională de Asigurări Sociale în rândul migranţilor, precum şi a activităţii economice după împlinirea vârstei de pensionare.

Autorii studiului constată că este nevoie de reformarea din temelie a actualului sistem de pensionare, pentru a-l face mai atractiv potenţialilor contribuabili. Deopotrivă, e nevoie de a dezvolta forme alternative de asigurări sociale, inclusiv fonduri private de pensii. O altă soluţie ar fi acordurile bilaterale, care trebuie negociate cu acele state unde se află mai mult imigranţi moldoveni, cum ar fi Federaţia Rusă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *