Cultură

SIS-ul isi intredeschide usile

Asociatia „Parlamentul-90” vrea sa ridice valul misterului de pe Securitate

In ultimul timp, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) este contactat tot mai frecvent de catre reprezentantii societatii civile. Insa nu pentru a colabora pe linia „specifica”, ci pentru a ridica valul misterului de pe aceasta institutie, care e timpul sa revina sub controlul celor care o finanteaza din impozitele lor.

Deoarece e platit din bani publici, SIS urmeaza sa coopereze cu societatea civila in sensul asigurarii securitatii statului, dar si a fiecarui cetatean al RM, este ideea pe care a exprimat-o, vineri, directorul SIS, Gheorghe Mihai, in cadrul intalnirii cu membrii Asociatiei obstesti „Parlamentul-90”. Initiativa acestui dialog ii apartine lui Pantelei Sandulache, presedintele Asociatiei, care spera ca SIS va contribui la restabilirea Declaratiei de Independenta, „fara de care nu poate fi adoptata noua Constitutie”… In cadrul discutiei au fost abordate mai multe subiecte, precum ar fi rolul SIS in edificarea statului de drept; SIS si evenimentele din 7 aprilie 2009; arderea documentelor din parlament si posibilitatea restabilirii acestora din arhiva institutiei, inclusiv a Declaratiei de Independenta si a celor ce tin de simbolica statului pentru care au votat deputatii primului parlament. In premiera, directorul SIS, Gheorghe Mihai, a declarat ca, imediat dupa instalarea sa in functie, a fost analizata implicarea ofiterilor SIS in evenimentele din 7 aprilie. In acest sens, el a spus ca o parte dintre cei care au facut partizanat politic au fost eliberati din functie, iar altii au plecat din proprie initiativa. Totodata, directorul SIS a informat presa ca institutia colaboreaza cu Procuratura Generala in cadrul urmarii penale, initiate de aceasta, si cu Comisia parlamentara care examineaza evenimentele din 7 aprilie.

Gheorghe Mihai le-a promis fostilor deputati ca institutia pe care o conduce va deveni mult mai transparenta decat a fost pana acum. Pana sa se intample acest lucru, insa, jurnalistii invitati la eveniment au trebuit sa astepte o ora si jumatate pentru declaratii. Speram ca e ultima ora si jumatate pe calea spre transparenta…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *