Actualitate

Siberia este cuprinsă în flăcări. Una dintre cele mai reci regiuni arde

Aproape 300 de incendii au izbucnit în Siberia pe o suprafață de 12.140 de km pătrați, însă doar jumătate dintre acestea sunt gestionate de autorități, deoarece pun în pericol vieți omenești. Celelalte sunt necontrolate, transmite The Siberian Times. În total sunt 800.000 de hectare de pădure care au luat foc, potrivit The Guardian. Incendii majore au avut loc în jurul Drumului Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk – capitala regiunii și orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume – și portul Magadan.
Un video surprins de pe o ambarcațiune de croazieră aflată pe cel mai mare râu din regiune, Lena, arată amploarea înfricoșătoare a flăcărilor. Turiștii au fost martori la incendiile din Parcul Natural Stâlpii Lenei, acesta se afla pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care a fost renumită pentru formațiunile unice de rocă antică, fauna și flora neatinsă de om.

Pentru stingerea incendiilor din Siberia au fost declanșate ploi artificiale

În acest loc, precum și în altele din Iacuția, ploaia a fost declanșată artifical de un avion specializat Antonov-26. Folosind tehnologie dezvoltată din vremea Uniunii Sovietice, norii sunt tratați cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică. Aceasta a declanșat ploaia care au dat pompierilor extenuați o șansă de a controla dezastrul pe un teren mlăștinos și muntos. De-a lungul Iacuția, luni, aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente au fost implicate în efortul de stingere a incendiilor.

“Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, arată una dintre cele două petiții online făcute de locuitorii din Iacuția, adresată președintelui Vladimir Putin. Aceștia cer mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor, scrie The Guardian.

Oamenii din regiune caută să îndrepte atenția lumii pe zona care este aproape de aceeași mărime ca India.

Mulți localnici spun că doar prin atragerea atenției mondiale, oficialii ruși se vor concentra pe gestionarea incendiilor care amenință atât așezările umane cât și ecosistemul din Siberia.

Oamenii s-au revoltat când, spre exemplu, săptămâna trecută, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis în Turcia, și nu în Iacuția pentru stingerea flăcărilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *