Chișinău

„Scut” rămâne pe cai de rasă

Animalele aparţin Primăriei Chişinău şi sunt întreţinute din bani publici. Cu toate că primarul Dorin Chirtoacă anunţase anterior ideea de a înlocui caii cu motorete, pentru a economisi surse financiare, această idee nu a prins contur. Se pare însă că poliţiştii de la „Scut” nu s-au deranjat de acest fapt, din contra – ei formează o echipă extraordinară cu prietenii lor patrupezi.

Am vizitat, ieri, grajdul Şcolii Republicane Specializate de Hipism şi Pentatlon Modern, unde sunt ţinuţi 28 de cai şi un mânz, unii dintre ei antrenaţi special pentru patrulare.

Instructorul, locotenentul-major de poliţie Oxana Darie, ne-a spus că, înainte de patrulare, poliţiştii primesc instructajul necesar. „Noi instruim şi caii, dar şi colaboratorii serviciului de poliţie pentru a-i folosi. Ei trebuie să ştie cum să se comporte cu animalele şi cum să aibă grijă de ele. Caii sunt aleşi pentru fiecare poliţist, în funcţie de mai multe criterii”, ne-a spus Oxana Darie.

Majoritatea cailor folosiţi pentru patrulare sunt din rase pursânge englezeşti, au fost aduşi din Ucraina, au participat la diferite competiţii naţionale şi internaţionale, unii au revenit cu premii, diplome şi cupe de la Jocurile Balcanice.

Cel mai tânăr în grajdul şcolii este mânzul Vizir. Acesta a venit pe lume în zilele de Paşti, anul trecut. Cel mai bătrân are „vârsta majoratului” – 18 ani. „Instructorii lucrează cu fiecare cal de la vârsta de trei-patru ani, dar ei sunt scoşi la patrulare de la vârsta de cinci ani. Mânjii sunt antrenaţi de tineri sportivi, pentru că maturii au o greutate prea mare şi caii pot căpăta traume ale coloanei vertebrale şi ale picioarelor”, a afirmat Oxana Darie, menţionând că, de cele mai multe ori, caii simt oamenii răi. „Ne confruntăm uneori cu lipsa personalului de serviciu, deoarece animalele simt oamenii şi pe mulţi dintre ei nu-i acceptă. Caii trebuie iubiţi. Ei sunt mai mult decât un mijloc de transport…”, susţine instructorul. Înainte de patrulare, animalele învaţă să meargă în pădure, să urce în autovehiculul pentru transportare şi să circule cu acesta fără a se speria. „Calul trebuie să reacţioneze paşnic în orice situaţie şi să transporte orice persoană”, ne-a explicat instructorul. Precum afirmă îngrijitorii, patrularea devine o profesie pentru aceşti cai.

Fiecare cal mănâncă zilnic câte 10 kg de fân, 5 kg de ovăz, 1 kg de tărâţe şi 0,5 kg de floarea-soarelui, sfeclă, morcov, zahăr şi sare. Potrivit medicului veterinar, caii suferă cel mai des de colici şi în urma unor zgârieturi.

După ce colaboratorii de poliţie şi caii au deprins toate instrucţiunile, aceştia sunt împărţiţi pe echipe, adică fiecărui poliţist îi revine animalul care se potriveşte caracterului, înălţimii şi greutăţii sale. Caii sunt transportaţi în parcuri, în fiecare zi, la ora 11:00, de către o maşină specială. Când îmbătrânesc şi nu mai pot fi folosiţi la patrularea parcurilor din capitală, cabalinele sunt păstrate pentru împerechere şi continuarea speciei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *