Opinii și Editoriale

Scrisori la redactie

Mi-e rusine pentru ei
Duminica, 12 aprilie, la mitingul de protest din Piata Marii Adunari Nationale, am intalnit cativa jurnalistii de la „Moldova 1”. Le urmaream comportamentul si, la un moment dat, i-am auzit si pe ei scandand (ce-i drept, cu jumatate de gura) „Victorie!”. Nu m-am mai putut abtine si i-am intrebat de ce aici, in Piata, scandeaza impotriva comunistilor, iar de la ecrane ne mint si nu spun adevarul. Mi-au raspuns cu sfiala ca se tem. I-am mai intrebat: dar cum de acei copii care au protestat la 6 si 7 aprilie nu s-au temut? Cu lacrimi in ochi, le-am zis ca mi-e rusine pentru ei si postul lor de televiziune. Vreau ca, prin intermediul TIMPULUI, pe care sunt sigura ca-l citesc, sa le mai spun ca ei poarta aceeasi vina, alaturi de actuala conducere, pentru dezinformarea cetatenilor si ca fiecare stire mascata constituie o crima. Dezinformarea in masa e si pe seama lor. Adevarul va iesi la suprafata si atunci jurnalistii care mint vor fi detestati de generatii intregi pentru lasitatea lor. …Ma intreb, totusi, a cui victorie o scandau ei, alaturi de Opozitie?
 

Elena, 56 de ani, or. Chisinau

Curtea anticonstitutionala

Ca si multi alti cetateni ai RM, am ramas profund indignat de hotararea Curtii Constitutionale de validare a alegerilor din 5 aprilie 2009. Poate sunt naiv, dar, dupa discutiile aprinse in jurul fraudelor, dupa umflarea vadita a listelor electorale, dupa dovezile aduse de opozitie, aveam o speranta ca aceasta Curte va cerceta atent si va spune clar si raspicat ca, pentru a face dreptate, alegerile trebuie repetate.

Dar ce vedem? Cea mai inalta instanta judecatoreasca, cel mai independent arbitru din RM a validat alegerile problematice cat ai clipi din ochi. ?ara este despicata in doua, se zbate intre doua extreme: putere corupta si Opozitie, batrani prostiti si tineri batjocoriti, Est si Vest, prezent comunist si viitor incert, iar in ultimul timp unii copii se zbat intre viata de las si moarte. In atare situatie, rolul unui judecator cinstit era sa cantareasca toate argumentele, sa verifice toate contestarile, sa analizeze toate dovezile si, daca exista dubii, sa porunceasca repetarea alegerilor. Pentru ca la baza puterii de stat trebuie sa fie dreptatea si adevarul.

„Constitutionalii” nostri insa au avut nevoie de cateva ore pentru a ne demonstra inca o data ca in RM notiunile de judecator si dreptate nu au nimic in comun. Membrii Curtii Constitutionale au legalizat un furt, o minciuna, o faradelege. As vrea ca redactia dvs. sa faca publice numele acestor „judecatori”: Elena Safaleru, Alina Ianucenco, Petru Railean, Valeria Sterbet si presedintele Dumitru Pulbere.
Ei au bagat tara intr-o criza politica adanca si indelungata, cu urmari nefaste.

Victor Spataru

Nu vom ierta HO?IA!

Ma mandresc mult ca m-am nascut la Nisporeni. Ma mandresc mult pentru ca sunt roman-moldovean, nascut in Basarabia, si tin foarte mult la bastina mea. Dar urlu de jale ca m-am nascut in comunism. Urlu de jale ca sunt nevoit sa mai traiesc sub comunism. Urlu de jale cand vad ca odraslele mele, nascute fara comunism, sunt impuse sa traiasca in comunism. Ma mandresc pentru nisporenenii care au spus – a cata oara – NU COMUNISM!, dar urlu de jale afland ca unii oameni, saraciti si batjocoriti de prin satele din imprejurimi, sustin comunismul. Ma mandresc pentru concetatenii nostri care au venit pe 5 aprilie 2009 la consulatele RM de aici, din Italia, sa spuna Nu! comunismului, cu gand de intoarcere acasa, dar urlu de jale cand aflu ca multi dintre acei de acasa sustin comunismul si ne lasa instrainati.

Ma mandresc cu concetatenii nostri veniti la Consulatul RM de la Bologna si care spuneau: „Astazi ma simt si eu, pentru prima data, patriot al tarii mele”, dar urlu de jale cand stiu ca unii dintre concetatenii nostri de acasa au procedat de parca ne-ar fi spus: „Voi sunteti nimeni”. Ma mandresc cu tineretul nostru, care spune: „Viitorul ne apartine”, dar urlu de jale atunci cand batranii ne lasa fara de viitor. Ma mandresc cu concetatenii nostri care vor o schimbare, dar urlu de jale, auzindu-i pe multi dintre bastinasi: „Da-i bine si asa”. Urlu de jale acum, cand neamul nostru a ajuns vremuri in care copiii isi blestema parintii, iar parintii isi blestema copiii, nepotii isi blestema buneii, iar buneii isi blestema nepotii… Ma mandresc cu faptul ca feciorul meu, pentru prima data, si-a facut datoria de cetatean, folosind cu demnitate dreptul sau la vot, dar urlu de jale stiind ca acest drept, dar si demnitatea i-au fost furate. Daca in 2001 ne-am conformat, iar in 2005 ne-am supus tradarii, acum, in 2009, nu vom ierta HO?IA…

Andrei Popa, originar din Nisporeni,
Padova, Italia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *