Atitudini

Scrisoarea săptămânii

Stimate domnule prim-ministru,
Am aflat din presă despre constituirea unei Comisii pentru Premiile Naţionale ale Republicii Moldova, urmând ca modul de organizare a activităţii Comisiei şi procedura de selectare a candidaţilor să se precizeze timp de cinci zile.

Din păcate, bucuria noastră, prilejuită de acest eveniment mult aşteptat, este umbrită de o profundă nedumerire. Dacă este adevărat ceea ce scrie presa, se vădeşte faptul că a fost preluată – „moto-moto” – schema comunist-voroninistă, care prevede punerea alandala pe acelaşi cântar valoric a performanţelor din diferite domenii: agricultură, ştiinţă, tehnică, medicină, cultură. Literatura nici măcar nu este pomenită, aşa cum s-a procedat şi în regulamentul comunist-voroninist. Tot din acest regulament s-a preluat valoarea „un milion”, numai că de data aceasta împărţit la zece (sic!). Mai adaug că acest mod creează şi alte anormalităţi precum acordarea Premiului de nenumărate ori aceloraşi persoane.

Hotărârea dată pune membrii Comisei într-o situaţie absurdă, specialiştii în ştiinţele fundamentale fiind nevoiţi să se pronunţe asupra lucrărilor de artă în care, evident, n-au pregătirea necesară şi viceversa. Cum, te întrebi în mod logic, să pui pe talerele cântarului un spectacol, o carte şi, să zicem, o tonă de roşii sau un proiect tehnologic?

Experienţa mea de Preşedinte al Comitetului pentru decernarea Premiului de Stat (Naţional) şi participarea la dezbaterile din cadrul Uniunilor de creaţie privind problema în cauză, îmi permit să propun o soluţie, cred, raţională: reinstituirea unor Premii Naţionale în domeniul literaturii, artei şi arhitecturii şi constituirea unui Comitet aparte, în componenţa căruia să intre reprezentanţi ai Uniunilor de Creaţie şi ai Ministerului Culturii în măsură să evalueze operele de literatură şi artă.

Pentru început ar putea intra în atenţie cele 10 lucrări propuse deja de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie din Moldova, cunoscute de publicul larg şi înalt apreciate de cititori şi spectatori.

Am apreciat întotdeauna modul prompt şi raţional de a găsi soluţii constructive, care vă caracterizează sensibilitatea la problemele culturii şi oamenilor de cultură. Sperăm că şi de această dată veţi da curs rugăminţii expuse aici, sprijinită şi de întreaga intelectualitate de creaţie.

Cu respect,
acad. Mihai Cimpoi,
preşedintele Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de Creaţie din Moldova 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *