Perspective

Schengen este adevărata Europă

În iunie 1985, Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg au semnat, la Schengen, un acord privind eliminarea treptată a controalelor la frontierele comune şi introducerea liberei circulaţii a persoanelor din ţările semnatare, dar şi din alte ţări din UE şi din afara Uniunii. Dispoziţiile acestea au intrat în vigoare în martie 1995. Pe atunci, ne simţeam ca cetăţeni de categoria a doua şi acest sentiment a durat chiar şi până după aderarea Poloniei la UE în 2004. Eram verificaţi la frontiere, în timp ce toţi ceilalţi, europeni „mai buni” decât noi, nu trebuiau niciodată să-şi prezinte paşaportul…

Astăzi, facem parte dintre aceşti privilegiaţi. După intrarea Poloniei în spaţiul Schengen, în 2007, polonezii trăind în vestul Varşoviei au delăsat Aeroportul „Frederic Chopin” din capitală. Să ajungi cu maşina la un aeroport din Berlin ia mai puţin timp şi, în curând, vom putea ajunge la Varşovia cu avionul de la Berlin mai curând decât de la Poznan şi Szczecin.

A trebuit să vină Schengen pentru a apropia oraşele înfrăţite Cieszyn, din Polonia, şi Tesin, din Republica Cehă. Schengen a reînviat Pomerania, letargică înainte. Iată în sfârşit Europa la care am visat, spun polonezii. (…) Totuşi, Schengen este mai puţin roz văzut de la graniţa estică a Poloniei. Înainte de Schengen, regiunea ducea un negoţ înfloritor cu ucrainenii şi bieloruşii. Astăzi, această epocă de aur s-a încheiat, iar Eldoradoul se rezumă adeseori doar la un loc de muncă permiţând o viaţă decentă, de multe ori singurul gen de loc de muncă disponibil în această regiune…

Oponenţii extinderii spaţiului Schengen se temeau de un aflux de imigranţi din Est, o creştere a criminalităţii şi ţigani cerşind pretutindeni pe străzi. Temeri vădit nefondate. Şi totuşi, UE se confruntă cu probleme de imigraţie, legală şi ilegală. Zilnic sau aproape zilnic, cotidienele europene publică reportaje despre toţi cei care nu vor ajunge niciodată pe pământul făgăduinţei. Şi despre cei care sunt arestaţi la frontierele UE, adeseori datorită celor mai recente tehnologii, precum detectorul de bătăi ale inimii.

Parlamentul European a adoptat o directivă stabilind norme comune întregii UE pentru expulzarea imigranţilor fără acte. Fiecare ţară trebuie să facă o alegere: expulzare sau regularizare. Statele situate la frontierele spaţiului Schengen, cum ar fi Polonia, sunt nevoite să oprească migranţii şi să-i trimită în ţara prin care au intrat în zonă. Vămile mobile şi patrulele de poliţie pot opri şi controla pe oricine şi oriunde, la orice oră din zi sau din noapte. Vameşii polonezi pot urmări delincvenţii pe partea germană a frontierei şi invers. Infractorii nu mai sunt în siguranţă în spatele frontierelor. Convenţia Schengen armonizează cooperarea poliţienească, politica în materie de trafic de droguri şi de arme, precum şi cooperarea guvernamentală şi judiciară în materie de drept de azil şi de extrădare.

În Est, o viză Schengen este ca un bilet pentru rai (chiar dacă Schengen este considerat şi un nou Zid al Berlinului, construit de data aceasta de către o Europă democratică). Un bilet greu de obţinut: cine intră trebuie să justifice scopul vizitei, să arate că are suficienţi bani, un bilet de întoarcere etc. Toate aceste informaţii sunt verificate de consulate, conectate prin celebrul Sistem de Informaţii Schengen (SIS). Procedura poate dura câteva zile.

…În opulenta Elveţie, intrată în spaţiul Schengen la sfârşitul anului 2008, beneficiile tratatului sunt oarecum umbrite de un aflux masiv de romi din România şi Bulgaria, şi de albanezi din Serbia şi Macedonia. Dintr-odată, la fiecare colţ de stradă, pe fiecare pod, în toate tramvaiele şi autobuzele de la Geneva au apărut cerşetori, şi cu ei mai mult gunoi, murdărie, şi impresia unei deteriorări a securităţii. Populiştii elveţieni anti-Schengen doreau să interzică cerşitul şi să alunge romii, dar şi prostituatele slave cu picioare lungi. Ţiganii au mers la tribunal şi au câştigat. Schengen a câştigat.

Jagienka Wilczak

(După săptămânalul polonez „Polityka”)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *