Afaceri

Scandal: Google a copiat date private din reţele Wi-Fi neparolate

Google, cel mai popular motor de cautare online din lume, a recunoscut ca a colectat date personale – adrese de e-mail, parole sau istoric ale activitatii pe internet – de pe retele Wi-Fi neparolate folosite de utilizatorii din orase ale caror strazi au fost fotografiate pentru serviciul Google Maps, relateaza presa internationala.

Google a anuntat ca a descoperit recent greseala si a dat vina pe o eroare de programare. Reprezentantii companiei au declarat ca masinile care fac fotografiile pentru serviciul Google Maps au fost scoase temporar din functiune.

"Pur si simplu a fost o greseala. Ne pare foarte rau pentru asta si suntem determinati sa invatam lectiile ce se trag din aceasta greseala", a declarat intr-o postare pe blog Alan Eustace, director in cadrul Google. "Imediat ce ne-am dat seama de greseala, am oprit activitatea masinilor si am identificat datele in reteaua noastra, pe care le vom face inaccesibile", a mai spus Eustace. El a declarat ca au fost colectate de fapt numai fragmente de date doar din retelele Wi-Fi neparolate folosite in momentul in care masinile functionau.

Pentru gigantul american, al carui motor de cautare controleaza doua treimi din toate cautarile din Statele Unite ale Americii, aceasta greseala este o lovitura pentru reputatia sa de aparator al informatiilor personale ale utilizatorilor, relateaza Reuters.

Potrivit presei internationale, masinile Google au inceput sa colecteze datele din 2007 in peste 30 de tari. Cantitatea datelor stranse se ridica la 600 de GB, capacitatea aproximativa a unui hard disk standard, au anuntat reprezentantii companiei. Eroarea a fost descoperita in timp ce compania raspundea acuzatiilor autoritatii de reglementare din Germania, care a cerut un audit asupra datelor pe care Google le colectioneaza pentru serviciile sale locale, precum hartile pentru telefoane mobile.

Google a colectat acest tip de date din 30 de tari, inclusiv Romania. Google vrea sa angajeze o companie independenta pentru a investiga acuzatiile si datele colectate si va evalua procedurile interne pentru a evita un astfel de incident pe viitor. Compania a inceput deja sa dea explicatii autoritatilor de reglementare din mai multe state si a anuntat ca va sterge informatiile cu acordul acestora.

Google, companie condusa de Eric Schmidt, are o capitalizare de piata de 161,7 de miliarde de dolari.

Magazinul online "revolutionar" al Google va fi inchis

Google a anuntat ca va inchide magazinul online unde este vandut Nexus One, primul telefon al companiei, dupa ce a recunoscut esecul acestui tip de business, care ar fi trebuit sa fie unul "revolutionar". Astfel, Google nu va mai vinde telefonul online, ci doar prin intermediul operatorilor telecom si al altor magazine de profil. Oficialii Google au declarat ca in timp ce platforma Android, dezvoltata de gigantul american si pe care functioneaza si Nexus One, a avut succes in randul consumatorilor, magazinul online s-a dovedit a fi un esec. De la lansarea de la inceputul anului, Google a inceput sa vanda Nexus One direct clientilor pe internet la pretul de 529 de dolari fara abonament, sau cu 179 de dolari cu abonament de 2 ani in reteaua T-Mobile in Statele Unite. Dar s-a dovedit ca utilizatorii prefera sa cumpere un dispozitiv dupa ce il pot testa, scrie presa internationala. Vanzarile de Nexus One nu s-au ridicat la asteptarile companiei americane. Analistii estimeaza ca Google a vandut intre 150.000 si 200.000 de telefoane mobile in primul trimestru de la lansare. In contrast, iPhone, dezvoltat de Apple, s-a vandut in peste un milion de exemplare in primele trei luni. Potrivit Reuters, intrarea Google, care incaseaza anual 24 de miliarde de dolari, intrarea pe piata telefoanelor mobile este cruciala.

Sursa: Ziarul Financiar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *