Internațional

Sarkozy îşi mobilizează miniştrii împotriva României

Abia întors din concediu, liderul de la Elysée, Nicolas Sarkozy, şi-a instruit miniştrii să nu se lase antrenaţi în dezbateri sterile pe tema expulzărilor de ţigani, ci să aplice politica pe care a trasat-o în materie de siguranţă publică. În aceeaşi zi, miniştrii s-au întrecut în declaraţii, rapoarte şi conferinţe de presă.

Premierul François Fillon a rupt tăcerea pe care a păstrat-o până acum în chestiunea repatrierii ţiganilor români şi bulgari. El i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, prin care îi cere să facă presiuni asupra României să folosească pentru integrarea ţiganilor cele 4 miliarde de euro din fonduri europene pe care îi primeşte anual.

Gestul a fost decriptat ulterior de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru Afaceri Europene: „Franţa nu are mijloacele legale să forţeze Guvernul roman să cheltuiască fondurile UE pentru adăposturi şi educaţia populaţiei sale. (…) Însă Europa poate".

Au adus hoţia la Paris

La rândul lui, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a precizat că Franţa va continua evacuarea taberelor ilegale ale rromilor de pe teritoriul francez. "Vom aplica legea", spune Hortefeux, care a amintit că, începând din 28 iulie şi până acum au fost expulzaţi 630 de ţigani şi a estimat că, până la sfârşitul lunii, numărul lor va ajunge la 950.

Ministrul francez a argumentat aşa-numita „repatriere voluntară" a ţiganilor români cu date statistice în funcţie de naţionalitate. „Am observat că la Paris infracţionalitatea românească a crescut cu 138% faţă de anul trecut", fără a da mai multe detalii despre statistica la care s-a referit. Surse din Guvernul de la Bucureşti au declarat că oficialii francezi au avansat – doar verbal – autorităţilor române alte date potrivit cărora românii figurează ca fiind autorii a 6% din infracţiunile comise de străini pe teritoriul francez, anul trecut.

„Problema este guvernul român"

O poziţie la fel de dură la adresa României a avut şi secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Potrivit „France Info", el a acuzat Guvernul român că nu face mai nimic pentru integrarea ţiganilor. „Problema o reprezintă armonizarea cu guvernul român: aceşti oameni sunt abandonaţi în natură şi se întorc în satele lor de origine în condiţii de mare sărăcie (…)

Guvernul român trebuie să considere că este o prioritate naţională (…), să facă mai multe", a declarat Lellouche. El a anunţat crearea unor dosare biometrice începând de luna viitoare, pentru a avea o evidenţă clară a romilor care au primit ajutor de repatriere (300 de euro de adult şi 100 de euro de copil). Măsura care implică şi amprentarea consimţită a celor repatriaţi voluntar va împiedica revenirea acestora în Franţa, doar pentru a lua din nou banii.

O Politică de imigraţie „generoasă"

Ministrul Imigraţiei, Eric Besson a luat şi el apărarea strategiei antiimigraţioniste a Guvernului francez spunând că în privinţa primirii străinilor Parisul aplică o politică „deosebit de virtuoasă" şi „mai generoasă decât media ţărilor UE„. „Nu văd o ţară capabilă să ne dea lecţii în acest domeniu", a declarat Besson.

Declaraţiile miniştrilor francezi au fost făcute chiar în ziua în care trebuia să se întâlnească pentru a dezbate problema romilor cu reprezentanţii României: Valentin Mocanu – secretarul de stat pentru problema romilor şi Dan Fătuloiu – secretar de stat la Interne.

Summitul antiţigănesc, criticat

Guvernul francez a atras critici dure din partea comunităţii internaţionale anunţând că va organiza o reuniune pe tema romilor la începutul lui septembrie. La summit au fost invitate Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie, Belgia şi Grecia, ba chiar şi Canada (care susţine că întâmpină problem în Ottawa cu ţiganii)
România, Bulgaria şi Comisia Europeană nu figurează pe lista invitatelor. Belgia care a fost şi ea invitată ar putea refuza participarea la reuniunea din 6 septembrie.

Dacă începe să se întrevadă faptul că reuniunea îi vizează doar pe romi şi politica Franţei faţă de aceştia, pentru a da impresia că alte ţări membre UE aprobă ceea ce fac ei, Belgia nu va dori să participe", a declarat un diplomat citat de EuObserver.

Măsurile de securitate anunţate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez, în special „repatrierea voluntară" a rromilor către România, au provocat un val de indignare în Franţa şi în străinătate.

Deputatul socialist francez François Hollande a condamnat „expulzările spectacol" ale romilor. Opinia este împărtăşită şi de o comisie a Consiliului Europei. Potrivit unui comunicat publicat la Strasbourg, reprezentanţii comisiei arată că „declaraţiile unor oficiali de rang înalt şi acţiunile Guvernului francez au stigmatizat rromii imigranţi, prezentaţi colectiv ca autori ai infracţiunilor penale".

Corupţia întoarce rromii

Cotidianul „Le Monde" prezintă şi punctul de vedere pertinent al unui director de departament din cadrul serviciilor franceze de securitate public, care nu crede că expulzarea rromilor din Franţa va da roade.

Având în vedere că rromii sunt cetăţeni europeni, directorul se întreabă dacă este posibilă detenţia provizorie a romilor în cadrul unei anchete preliminare şi ce se întâmplă cu „copiii în timpul acestei detenţii". Înaltul funcţionar atrage atenţia că repatrierea copiilor care „nu sunt înscrişi în paşaportul părinţilor" va fi dificilă.

El atrage atenţia că romii expulzaţi pot prezenta o dovadă că au părăsit teritoriul Franţei, chiar dacă rămân acolo, folosindu-se de corupţia funcţionarilor români. Critici dure privind repatrierile voluntare au venit şi din partea liberal-democraţilor (ALDE) din Parlamentul European, care au cerut deschiderea sesiunii plenare a Legislativului UE cu o dezbatere asupra rromilor.

„Tolerarea acestor practici discriminatorii ar duce la deschiderea unei cutii a Pandorei: care sunt următoarele grupuri care vor fi astfel stigmatizate şi expulzate?", a întrebat retoric eurodeputata liberală olandeză Sophie In’t Veld.

Cu sau fără rromi, Sarkozy ar fi „zdrobit" în alegeri

O parte a presei franceze şi a opoziţiei de stânga l-a acuzat pe Nicolas Sarkozy că foloseşte problema rromilor pentru a mai câştiga puncte electorale în vederea prezidenţialelor din 2012. Dacă astăzi ar avea loc alegeri în Franţa, Sarkozy ar obţine doar 41% din voturi.

În schimb, posibilul său rival socialist, Dominique Strauss-Kahn (în prezent director al FMI), ar obţine 59% din voturi – respectiv cu 18 procente mai mult decât Sarkozy, potrivit unui sondaj publicat de TNS-Sofres. Dacă l-ar avea rival pe liderul socialişitilor, Martine Aubry, Sarkozy ar pierde însă la o diferenţă de 6 procente (53% contra 47%).

Cu François Hollande – fostul şef al socialiştilor – ar face însă scor egal: 50%-50%. Un alt sondaj – Ipsos – indică, în plus, că 62% din francezi nici măcar nu mai doresc ca Sarkozy să se prezinte la următoarele prezidenţiale.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *