Editorial

Sărbători culturale

Și pentru că cei pe care i-am întâlnit sunt, majoritatea, oameni cu frică de Dumnezeu, pot spune că bucuria Crăciunului s-a instalat încă de săptămâna trecută.

Ajunși la Timișoara în număr mare, cu Hose Pablo, Dumitru Crudu, Alexandru Vakulovski, Ion Buzu și Victor Țvetov, am reușit după lecturile susținute să ne întâlnim cu elita bănățeană. În primul moment ne-am bucurat de prezența la lecturi a lui Gabriel Marineasa, prozator promițător cu ani în urmă, cunoscut și pentru cărțile superbe editate de Editura Marineasa, dar mai ales un prieten deosebit.

O parte dintre ai noștri s-au întors la Chișinău, cei rămași am continuat vizitele. După întâlnirea cu prozatorul și profesorul universitar Daniel Vighi, am petrecut mai multe ore în oraș cu Viorel Marineasa, tatăl lui Gabi, care anul acesta a fost premiat de Cenaclul Republica, cu premiul Ion Neculce pentru volumul de proză Înainte și după (războiul rece). O seară mai târziu ne-am întâlnit cu Petru Ilieșu și Eugen Bunaru. Ambii cunoscuți nu doar ca poeți 80-iști, dar și pentru implicarea lor activă în viața culturală (în cazul lui Ilieșu și socială) a Timișoarei. A urmat tradiționala întâlnire cu criticul Cornel Ungureanu, iar duminica am încununat-o cu poetul Șerban Foarță și cu pictorul Silviu Oravitzan, munții Timișoarei. În compania soților Oravitzan ne-am întâlnit și cu Marcel Tolcea, de la care am aflat și câteva secrete din gastronomie.

Pe lângă timpul minunat petrecut împreună, cred că nu mai e o surpriză să vă spun, toți erau la curent cu știrile de la noi. Silviu Oravitzan aproape că nu a dormit pe 30 noiembrie de teamă că între noi se vor construi noi ziduri (roșii). Viorel Marineasa era șocat de ipoteza unei alianțe pro-europene cu Voronin.

Timpul a fost scurt, discuțiile multe, planuri de proiecte, recitări de versuri, amintiri despre duhovnicii români. Singurul meu regret e că nu am reușit să intru în posesia calendarului 2015, marca Oravitzan, realizat cu imagini după cele 12 cămăși / Sfântul Altar, deoarece nu sosise de la editură.

Serile le-am petrecut cu garda tânără. Radu Pavel Gheo, Alina Radu, Alex Condrache, Adrian Bodnaru, Ligia Seculici, Gloria Grati, Ana Pușcașu, Alex Potcoavă, Nicoleta Papp: în discuții despre poezie, proză, festivaluri, edituri, artă plastică. Am plecat de la Timișoara cu inima plină, dar și cu speranța că într-o bună zi, când Marineasa sau Oravitzan sau Ungureanu (sau oricare dintre ei) vor veni la Chișinău, vor întâlni tot atâția cărturari de seamă, dar mai ales tot atâtea uși deschise.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *