Comentariu

Sărbătoarea rachiului din tescovină

Suntem foarte mândri de vinul nostru. Avem şi un Drum al Vinului, avem şi Sărbătoarea Vinului – care de multe ori s-a ţinut de Hramul Chişinăului, iar anul ăsta chiar Patriarhul Kirill şi-a ales să ne viziteze capitala taman la Sărbătoarea Vinului.

Aproape de fiecare dată, când noi slăvim ceva – neglijăm altceva. Cel mai uşor ne dăm seama de ignoranţa noastră când tragem cu ochii la vecini. E bună la ceva şi capra vecinului.

Când vinul e coborât în beciuri, imediat în Moldova apare un alt miros, o altă aromă pluteşte în aer (şi ne îmbată, hai să recunoaştem). Despre aroma asta vreau să vorbesc aici.

În primăvara asta am fost într-o vizită la familia cumnatului meu, în Kösching, Bavaria. Oamenii au fost foarte-foarte primitori. Pe lângă tradiţionala bere germană, au scos şi alte băuturi. O băutură de care erau mândri – era Grappa italiană. Într-adevăr, o băutură foarte bună, din care italienii şi-au făcut un brand. Gazdele au fost foarte mirate când le-am spus că în beciul din Antoneşti am vreo 20 de litri de Grappa. Imediat bărbaţii familiei mi-au spus că ar veni cu cea mai mare plăcere în vizită în Moldova.

Grappa nu e altceva decât tradiţionalul nostru rachiu din tescovină. La sfârşitul lui octombrie, Moldova miroase a rachiu de tescovină. Nu ştiu de ce, dar când un gospodar bagă vinul în beci, e foarte mândru, în schimb majoritatea fac rachiu din tescovină pe ascuns. Poate că e o urmare a „luptei cu alcoolul” a lui Gorbaciov, poate şi din cauza asocierii băuturilor tari cu beţia. În fine, te poţi rupe şi cu berea, dar asta e altă temă.

Frica de rachiurile şi ţuicile noastre tradiţionale a făcut mai mulţi alcoolici, decât oameni care s-au lăsat de băut. Pentru că în locul ţuicii şi a rachiului, oamenii beau spirt distilat cu apă, e şi foarte ieftin şi nu trebuie să te chinui să-l prepari.

Din spirtul tehnic distilat cu apă n-o să ne facem niciodată un brand. Cu tot felul de cocktailuri dubioase ne-a luat-o înainte Venedikt Erofeev, în romanul său faimos Moscova-Petuşki. Oricum, spirtul tehnic distilat cu apă a adus Moldovei mai mulţi morţi decât băutori înrăiţi…

Grappa e în vogă în toată lumea. Dar, dacă ar trece în perioada asta un italian prin satele Moldovei, ar fi foarte invidios.

Nu ar fi potrivită pentru Moldova şi o sărbătoare a rachiului de tescovină? Nu ar fi fain să-l vedem la cazan pe Vlad Filat sau pe Marian Lupu? Sunt sigur că şi pe mulţi scriitori i-ar interesa o asemenea sărbătoare. Sigur, serbarea nu are ce căuta în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În schimb, ar putea avea succes mare la Lacul Sculeni. Acolo aş veni şi eu cu un cazan de rachiu de tescovină şi cu vreo zece scriitori. Sunt sigur că o astfel de sărbătoare i-ar interesa pe georgianul Shota Iatashvili, pe suedezul Johannes Anyuru, sau pe turcul Tozan Alkan, ca să nu mai zic de poetul clujean Ion Mureşan şi mulţi alţii.

Avem o băutură branduită de alţii, cunoscută de toţi. Cum să procedăm?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *