Actualitate

Sanatate pentru toti este un program pentru intregul sistem de ocrotire a sanatatii

Interviu cu Vladimir Hotineanu, dr. hab., medic chirurg

– Domnule Hotineanu, sunteti unul dintre cei mai cunoscuti medici din R. Moldova. Ca personalitate si profesionist, v-ati realizat pe deplin. De ce, totusi, ati decis sa reveniti in politica?

– Intr-adevar, un medic, in mod special un chirurg, se decide mai greu sa se implice in politica. Dar exista cateva motive care m-au facut sa iau aceasta decizie, deloc usoara.

In anii ’90, cand ne-am dobandit libertatea si independenta, medicii au fost foarte activi. In primul parlament, ales in mod democratic, am avut nume sonore din domeniul medicinii. M-am implicat si eu atunci cand la guvernare a venit cel mai democratic si reformator executiv, in frunte cu Ion Sturza. Era evident ca sistemul ocrotirii sanatatii avea nevoie de o transformare profunda si anume noi, profesionistii, aveam misiunea de a ajusta acest sistem la standardele europene. Din pacate, dupa plecarea guvernului Sturza, lucrurile au luat alta turnura, multe din reformele initiate de el au fost compromise si realitatea confirma acest lucru.

– La ce va referiti? Exista in medicina parametri exacti care arata daca reforma a fost realizata sau nu?

– Sigur ca exista. Daca am fi avut o medicina de tip european, inseamna ca si indicii principali, care atesta sanatatea populatiei, trebuiau sa fie comparabili cu cei europeni. Cel mai relevant este indicele dezvoltarii umane, care cuprinde calitatea vietii si sanatatea natiunii. Din 2000, pana azi, am obtinut „performanta” de a cobori de pe locul 102 pe locul 111, aflandu-ne intre Nigeria si Senegal. Despre ce fel de integrare in Uniunea Europeana putem vorbi? In 1990, aveam in R. Moldova 92 mii de nasteri, astazi – numai 37 mii. Acest indice este in continua scadere, iar mortalitatea creste si constituie 42 mii. Starea demografica a tarii noastre se afla intr-o dinamica negativa de multi ani, iar exodul masiv al fortei de munca aduce sigur la depopularea R. Moldova.

– Dar partidul de guvernamant vorbeste permanent de succese si argumenteaza prin dublarea bugetului sanatatii de la 2000 incoace…

– Daca privim cifrele rupte din context, intr-adevar avem un buget de 1 miliard 300 mln., fata de 600 mln. in anul 2000. Insa, daca vom compara valoarea banilor de atunci, respectiv, cursul valutar si evolutia preturilor, bugetul este in realitate chiar mai mic. Astazi, doamna prim-ministru declara la intalnirile electorale ca salariile medicilor s-au marit de zece ori. Probabil, actualul guvern sta prost si cu matematica. In anul 2000, salariul unui medic era in jur de 900 lei, astazi – cu greu trece de 2000 de lei. Daca facem o comparatie intre capacitatea de cumparare a leului de atunci si cea de acum, constatam chiar o micsorare a salariului real in medicina. Intr-o situatie grava se afla asistentele medicale. Salariul de baza a fost ridicat la 750 lei, dar, recent, aceasta hotarare a fost anulata. La fel, s-a dovedit a fi un balon de sapun si programul prezidential de asigurare a institutiilor medicale cu tehnica performanta.

– Totusi, introducerea medicinii prin asigurare nu poate fi contestata?

– Medicina prin asigurare este un proiect aparut cu mult inaintea venirii comunistilor la putere. Meritul lor e ca nu l-au respins, dar modul in care se implementeaza reforma lasa mult de dorit. Compania Nationala de Asigurari in Medicina a devenit un stat in stat. In timp ce pachetul de servicii propus este extrem de redus, iar asortimentul medicamentelor compensate este unul derizoriu, sefii companiei si-au fixat salarii de 15-20 mii de lei lunar. Mai mult decat atat: in fiecare an, pe contul CNAM raman cateva sute de milioane de lei (cititi rapoartele Curtii de Conturi) si acesti bani sunt depusi in banci cu o dobanda extrem de mica si foarte suspecta. In afara asigurarilor raman 25 la suta din populatie. Ei reprezinta proprietarii de gospodarii taranesti, care, practic, n-au venituri din agricultura noastra falimentara. Propunerile de a elibera polite unor categorii de populatie care n-au venituri sunt refuzate de conducerea CNAM. Iata asa se compromite o reforma absolut necesara.

– Ce va face PLDM in acest domeniu, venind la putere?

– Cadrul acestui interviu nu-mi permite sa desfasor Programul „Sanatate pentru toti”, adoptat de PLDM. Este un program complex, care cuprinde toate aspectele sistemului ocrotirii sanatatii. Pornind de la nivelul de trai din tara, vom asigura accesul tuturor cetatenilor la servicii medicale. Vom schimba politica CNAM in vederea extinderii accesului diverselor categorii de populatie la serviciile oferite in baza politei de asigurare. De asemenea, vom extinde si numarul serviciilor acordate in baza politei. Avem un program de modernizare si inzestrare cu tehnica performanta a tuturor institutiilor medicale. Prin triplarea salariilor reale catre anul 2013, vom solutiona problema cadrelor in toate localitatile. Totusi, cel mai important punct al programului este crearea unei miscari sociale, la nivel national, pentru un mod sanatos de viata.
Am certitudinea ca acest program va fi implementat, pas cu pas, chiar din aceasta primavara.

– Va multumesc si va doresc succese in realizarea obiectivelor trasate.

Nicolae Sandu, pentru TIMPUL

achitat din fondul electoral al formatiunii
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *