Opinii și Editoriale

Samanul mincinos

Afirmam recent ca ceea ce se intampla in R. Moldova dupa 3 iunie trebuie sa determine Opozitia sa adopte tactici electorale neordinare, deoarece comunistii nu vad in persoana acesteia un oponent politic, ci dusmanii care trebuie distrusi.

Sedinta de luni a parlamentului a confirmat adevarul ca ideologia comunistilor e ideologia urii, iar ceea ce propun ei societatii nu sunt programe economice, ci razboi, razboi total, sangeros si necrutator, pana la nimicirea totala a dusmanului. Anume acest mesaj a fost transmis de batranul dictator si in alocutiunea sa de luni seara la M-1. Crispat, crascand, plin de dispret fata de Opozitie, Voronin a citit un manifest al urii impotriva acesteia. De sus pana jos, textul alocutiunii a fost plin de minciuni si frazeologie demagogica despre stabilitate, consens si democratie. Si despre aceste valori vorbea omul care in dimineata aceleasi zile a parasit demonstrativ sala de sedinte a parlamentului cand la tribuna a iesit reprezentantul Opozitiei, presedintele PLDM, V. Filat. Urmarind aceasta sedinta a parlamentului, aveai convingerea ca reprezentantii partidului de guvernamant si ai Opozitiei sunt oameni de pe diferite planete care, intamplator, s-au intalnit in aceeasi sala. Au chipuri diferite, vorbesc limbi diferite si nu exista nimic ce i-ar uni. Comunistii nu pot intelege ca pluralismul politic inseamna, in primul rand, toleranta fata de oponenti si abia in al doilea rand – intransigenta. Razboiul e total si comunistii n-au de gand sa cedeze nicio palma de pamant. Putem doar presupune cu ce-i are la mana, dar si deputatii, si ministrii sunt ostaticii lui Voronin, acesta le-a paralizat nu numai vointa, bunul-simt si elementara judecata, dar chiar si instinctul de supravietuire. Batranul dictator seamana acum cu o corabie sparta pe marea in furtuna, care-i va duce la fund pe toti. E adevarat, cand exista acest pericol, primii incearca sa se salveze sobolanii, acestia avand instinctul mai dezvoltat. Unul deja – Lupu – a parasit corabia. S-ar putea ca exemplul acestuia sa fie urmat si de alti sobolani, care opt ani de zile s-au ingrasat in depozitele cu provizii ale partidului de guvernamant. Toti acestia insa vor avea soarta lui Rosca.

Apropo de acest individ. Cu prilejul pomenirii zilei mortii lui M. Eminescu, a venit si el sa depuna flori. E dreptul lui, dar precum era si de asteptat, lumea l-a huiduit. In schimb, i-a aplaudat pe D. Chirtoaca, V. Filat, Al. Tanase. Cam acum un an, la Chisinau, beneficiind de serviciile radioului si televiziunilor prezidentiale (antiromanesti) Rosca si-a lansat cu mult tam-tam volumul de „publicistica” – o cumplita mizerie politico-propagandistica, care va ramane o pata neagra in istoria jurnalismului basarabean – in care, intr-o maniera stalinista, ataca liderii Opozitiei anticomuniste, inclusiv pe proaspatul intrat atunci in politica, V. Filat. Iata ca, dupa doar un an, lucrurile s-au reasezat in firea lor: Rosca e huiduit, Filat e aclamat. E de invatatura si pentru altii: Dumnezeu nu bate cu batul. 

Acum, sa revenim la Opozitie. Marea ei problema consta in aceea ca are de luptat nu cu un partid format din oameni care gandesc, ci cu o grupare hipnotizata de un saman mincinos. Opozitia nu are un sarlatan de clasa mare ca acesta. Cum, cu ce il va opri, fiindca el deja fraudeaza procesul electoral? Vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare in numarul de maine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *