Actualitate

Să nu admitem rerusificarea şi resovietizarea Chişinăului!

Forţele nostalgice, proruseşti şi procomuniste din R. Moldova, nu se pot nicidecum împăca cu ideea independenţei statului nostru, cu aspiraţiile lui proeuropene. Luni, aceste forţe, dirijate din diferite centre antimoldoveneşti şi antiromâneşti din interior şi exterior, în persoana aşa-zisei Ligi a Tineretului Rus (LTR) şi al aşa-zisului Partid „Patrioţii Moldovei” (PPM) au pus la cale o nouă campanie de rerusificare şi resovietizare a R. Moldova.

Adunarea de semnături în vederea înlocuirii actualelor denumiri de străzi cu numele unor feldmareşali ţarişti şi generali ai Armatei Roşii este un proces periculos de revenire la „valorile sovietice”. Societatea, inclusiv elitele politice de la guvernare, trebuie să realizeze că această campanie constituie un atac la securitatea patrimoniului nostru spiritual naţional, patrimoniu care trebuie să beneficieze de protecţia statului. Respectiva campanie, declanşată de forţele profund ostile independenţei şi suveranităţii R. Moldova, nu este nici singulară, nici întâmplătoare. Organizatorii au decis să pornească acest nou război anume acum, când R. Moldova trece printr-o criză politică şi morală profundă, fiind convinşi că în apa tulbure se pescuieşte mai uşor.

În situaţia creată, este nevoie ca întreaga societate să se mobilizeze în scopul apărării cuceririlor pe plan cultural şi spiritual, obţinute după declararea Independenţei. De aceea, ne adresăm reprezentanţilor presei, uniunilor de creaţie, tuturor intelectualilor şi locuitorilor oraşului Chişinău ca să opunem rezistenţă şi să nu admitem reîntoarcerea Chişinăului în epoca lui Ivan Bodiu şi Leonid Brejnev. La o sută de semnături ale forţelor proimperiale ruseşti, să răspundem cu o mie de semnături al noastre, care suntem adevăraţii patrioţi ai acestui pământ. Ne adresăm, de asemenea, tuturor celor care au salutat obiectivele Grupului de iniţiativă „Anul 1812”, indiferent pe ce continent se află, să sprijine Apelul nostru prin semnăturile lor.

Fundaţia cultural-istorică „Anul 1812”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *