Ungheni

S-a împlinit un vis al unghenenilor

Dumneaei a prezentat schiţe la mai multe instituţii, cu dorinţa de a instala la Ungheni bustul lui Grigore Vieru. Bineînţeles că drumul a fost anevoios, dar, până la urmă, lumea bună a susţinut ideea, pentru că Grigore Vieru însuşi este suflet din sufletul neamului său, precum spunea:

Noros ori clar ca o amiază,
Eu sunt poetul acestui neam
Şi-atunci când lira îmi vibrează,
Şi-atunci când cântece nu am.

Dumnezeu ştie cum şi-a făcut lucrarea Sa prin oameni, dar s-au găsit şi sculptori, şi oameni care au adunat suma potrivită pentru a putea finaliza lucrarea. Astfel, sâmbătă, pe la ora 10.00, toţi cei prezenţi în scuarul din centrul oraşului aşteptau nerăbdători să fie dezvelit bustul lui Grigore Vieru. S-a făcut auzită şi muzica pe versurile poetului. Au venit şi feţe bisericeşti pentru a oficia Serviciul Divin, elevi, profesori, oameni îndrăgostiţi de opera viereană.

Mare ne-a fost bucuria, văzând-o la această sărbătoare şi pe soţia Poetului – Raisa Vieru, pe poetul Nicolae Dabija cu familia Marinescu de la Ploieşti ş.a.

Printre cei care au luat cuvântul, toţi şi-au exprimat mulţumirea, bucuria şi admiraţia că unghenenii au ajuns să aibă bustul lui Grigore Vieru la un loc atât de potrivit, unde permanent vor veni tineri să se odihnească, să-şi spună cuvinte de dragoste, vor veni mame cu copii, ca să le spună că Vieru a scris poezii de dragoste pentru copii, pentru mame, pentru tot neamul… Toţi vor avea multiple prilejuri să-şi împărtăşească emoţiile, să recite din versurile Poetului în faţa acestui bust.

Noi suntem recunoscători celor care ne-au ajutat la realizarea acestui vis, fiecare cu aportul său. Dumnezeu să-i îndrume în continuare la fapte bune.

Foarte minunaţi au fost copiii de la Gimnaziul „Grigore Vieru” din satul Ţighira. Ei ne-au produs emoţii până la lacrimi, recitind din versurile lui Vieru, Adrian Păunescu şi Nicolae Dabija. Profesoara lor, doamna Cigoreanu, este mândră că Poetul a fost în şcoala lor şi l-au văzut pe când era în viaţă.

Dar noi spunem că Grigore Vieru este viu, trăieşte în inimile noastre.

Am văzut pe feţele celor prezenţi la eveniment o bucurie nespusă. Cred că vor împărtăşi acele sentimente mai departe.
În drum spre casă, Nicolae Dabija, Raisa Vieru şi familia Marinescu din Ploieşti, împreună cu autorul bustului, au binevoit să treacă şi pe la biblioteca Colegiului de Medicină din oraş. Ne-am despărţit cu speranţa că în curând ne vom revedea.

Larisa Negru,
or. Ungheni

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *