Actualitate

Rzeczpospolita: Pentru Trump întâlnirea cu Putin va fi un show mondial, nu o „Ialta-2“

„Majoritatea subalternilor lui Trump încearca sa-l opreasca pe presedinte, dar pentru miliardar ispita este prea mare – show pentru întreaga lume“, – adaugă autorul. Prin urmare, după cum observă agenția de știri Associated Press, Donald Trump a insistat ca în vastul complex Hamburg Messe, unde are loc smmit-ul G-20, sa fie pregatita o cameră separată pentru intâlnirea cu Vladimir Putin, urmata de o conferință de presă.

„Și asta în pofida faptului că cei doi lideri nu prea au ce sa-si spuna“, – susține publicatia.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, recunoaște că nu s-au facut pregătiri pentru o astfel de întâlnire.

„Ne vom întâlni la un moment dat, este evident. Dar noi nu insistam pentru acest lucru”- a declarat recent presedintele rus lui Oliver Stone.

Pentru că Moscova nu are nevoie de un show, ci de o nouă etapă a relațiilor cu Statele Unite, care sa-i permita Rusiei să iasă din situația politică și economică dificilă.

„Putin a deschis mai multe fronturi: în Siria, Ucraina, cursa înarmărilor. Țara sa este într-o situație economică dificilă. De aceea, la Hamburg el va cel cu caciula in mana, nu Trump“, – a declarat Igor Sutiaghin, expert al Royal United Services Institute (RUSI).

Cele mai multe indicii ne arata ca cei doi lideri se vor întâlni în timpul dezbaterii în plen, la fel cum a facut și Barack Obama cu Putin la summit-ul G-20 din Turcia și apoi în China.

În timpul campaniei sale, Trump a anunțat că se va întâlni cu Putin înainte de inaugurarea sa. Apoi, data a fost amânată, deși Casa Albă a organizat vizite ale altor șefii de state. S-a dovedit că între Washington și Moscova sunt tot mai multe obstacole care nu pot fi depășite.

„În Orientul Mijlociu, Trump s-a ridicat categoric de partea Arabiei Saudite și a monarhiilor sunnite împotriva Iranului și a Rusiei. În conflictul din Ucraina SUA au ajuns la concluzia că vor sprijini Kievul, deoarece este cel mai eficient mod de a descuraja ascensiunea rusa. De asemenea, Trump nu a evacuat trupele americane din Polonia și Europa Centrală, ci, dimpotrivă, consolidează NATO“, – a spus John Lough, expert al Chatham House din Londra.

La începutul acestei săptămâni, pe Twitter, însuși Donald Trump a scris pentru prima dată că Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale de anul trecut în Statele Unite, și, în același timp, l-a acuzat pe Obama că nu a reacționat mai dur față de Rusia.

„Pentru Trump prioritara ese acum politica internă: reforma sănătății, a sistemul fiscal, precum și politica de migrație. Președintele nu va face nimic care ar putea sugera legăturile sale strânse cu Kremlinul, deoarece acest lucru va agrava conflictul sau cu republicanii din Congres. Politica externă nu este o prioritate pentru el”, – susține Sutiaghin, care timp de 11 ani a fost detinut in Rusia din cauza fabricarii acuzațiilor de colaborare cu serviciile secrete britanice.

În această situație, în loc de descărcare se vorbeste tot mai mult și mai des despre înăsprirea politica a Washingtonului față de Moscova. După întâlnirea lui Donald Trump cu Petro Poroșenko, care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Casa Albă, președintele Ucrainei a anunțat că americanii sunt dispuși să vândă arme defensive. Acest lucru este un punct de cotitură, pentru că Obama a decis să nu ofere arme ucrainenilor.

„Trump nu va îndrăzni să porneasca un conflict deschis cu Putin. Dar nu aș fi surprins dacă Polonia va creste vânzările de arme catre Ucraina – cu siguranță ca nu fără coordonare cu americanii”- a mai spus Sutiaghin.

 paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *